Niedzielny obiad dla całej rodziny - od przystawki po deser
Aktualizacja
Pyszny, sycący do tego zdrowy!
Spis treści:
Pieczone pomidory na przystawkę
- 4 duże mięsiste (w sumie ok. 80 dag)pomidory, np. malinowe
- 3-4 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek oliwy
- 5 dag parmezanu
- grubo mielony kolorowy pieprz
- sól morska
- suszone zioła prowansalskie
Pieczone pomidory - sposób przygotowania
- Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Potem pokrój je w grube plasterki.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Wymieszaj z oliwą.
- Plasterki pomidorów posmaruj z obu stron czosnkową oliwą, ułóż je w płaskiej żaroodpornej formie.
- Podlej pozostałą oliwą.
- Potem pomidory oprósz solą, ziołami prowansalskimi oraz grubo mielonym kolorowy pieprzem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C. Piecz przez 30-35 minut.
- Gotowe plasterki pieczonych pomidorów przenieś na półmisek.
- Polej oliwą z dna naczynia.
- Parmezan grubo zetrzyj.
- Danie posyp wiórkami sera.
- Podawaj z kawałkiem świeżej bagietki jako przekąskę albo serwuj do mięsnego drugiego dania.
- W ten sam sposób możesz przygotować także paprykę, ale musisz ją piec ok. 45 minut w temperaturze 190°C.
Zupa porowa z koperkiem
Zupa porowa - składniki
- 2-3 pory (w sumie 30 dag)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 3 kostki śmietankowego serka topionego (po 10 dag każda)
- 5-6 gałązek koperku
- sól
- biały pieprz
Zupa porowa - sposób przygotowania:
- Bulion zagotuj.
- Cebule obierz, grubo posiekaj.
- Pory oczyść, głęboko natnij, starannie umyj i pokrój w plasterki.
- Trochę plasterków pora odłóż, resztę wrzucić na rozgrzane w garnku masło.
- Do tego dodaj cebule, mieszając, zeszklij je.
- Warzywa zalej gorącym bulionem.
- Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 10 minut.
- Potem dołóż serki.
- Zupę mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładko.
- Dodaj odłożone wcześniej plasterki porów i gotuj razem jeszcze 5 minut.
- W tym czasie koperek opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
- Zupę przypraw do smaku solą oraz białym pieprzem.
- Rozlej do kokilek.
- Przed podaniem każdą porcję udekoruj odłożonymi wcześniej gałązkami koperku.
Lekka potrawka wieprzowa
Składniki:
- 80 dag wieprzowiny (łopatki, szynki, schabu)
- 2 cukinie
- 1 chili
- po 1 dużym strąku czerwonej i żółtej papryki
- 2 cebulki
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- suszone oregano i rozmaryn
- sól
- pieprz
- olej do smażenia świeży rozmaryn do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Wieprzowinę opłucz, osusz, pokrój w kostkę.
- Mięso oprósz solą oraz pieprzem i suszonymi ziołami. Odłóż na bok.
- Papryki rozetnij, usuń środki, strąki opłucz, osusz, potnij na kawałeczki.
- Chili oczyść, potnij w plasterki.
- Cukinie oczyść, umyj, pokrój w plasterki.
- Cebule i czosnek obierz, posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć mięso.
- Mieszając, smaż 3 minuty.
- Dodaj czosnek i cebulę.
- Smaż dalej 2 minut.
- Dołóż paprykę, chili i cukinię.
- Podlej ok. 1 szkl. gorącej wody.
- Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś 35 minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, miąższ oczyść z pestek i wrzuć do potrawki ok. 10 minut przed końcem duszenia.
- Gotowe danie udekoruj świeżym rozmarynem.
Crumble z owocami leśnymi
Składniki:
- 1/2 kostki (10 dag) masła
- 2/3 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 szkl. mieszanych owoców leśnych
- mielony cynamon
- 1 op. herbatników
- masło do posmarowania foremek
Sposób przygotowania:
- Masło, 1/2 szkl. cukru oraz 1 opakowanie cukru waniliowego utrzyj mikserem na puch.
- Ciągle miksując, dodaj skórkę otartą z 1 cytryny.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Porcjami wsyp do ucieranej masy.
- Następnie palcami rozcieraj składniki, aż powstaną drobne grudki.
- Kruszonkę wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie owoce umyj, osącz, osusz na papierowym ręczniku.
- Herbatniki pokrusz w malakserze.
- Okruszki wymieszaj z resztą cukru, drugim cukrem waniliowym i ok. 1/2 łyżki cynamonu.
- Osiem foremek posmaruj masłem.
- Na spodzie rozłóż owoce. Posyp je kruszonką.
- Piecz ok. 25 minut w temperaturze 200°C.
- Gotowy deser podawaj na ciepło w foremkach.
- Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana albo lody waniliowe