Niemieckie szpecle

Tymi kluskami kładzionymi od lat zajadają się nasi zachodni sąsiedzi. Szpecle funkcjonują jako samodzielne danie lub jako dodatek, np. do zup.

Kluski można kroić nożem lub wykorzystać tarkę do szpecli
Kluski można kroić nożem lub wykorzystać tarkę do szpecli123RF/PICSEL

1. Z mąki, jajek, wody oraz soli zagniatamy ciasto, dodajemy szczyptę gałki. Staramy się, by ciasto było dość twarde. Gdy będzie już gładkie odstawiamy je na kilka minut.

2. W dużym garnku zagotowujemy ok. 3 l wody, lekko ją solimy. Przeciskamy ciasto przez praskę, nakładkę-sitko na garnek lub specjalną tarkę do szpecli, ewentualnie rozsmarowujemy cienką warstwę ciasta na zwilżonej drewnianej deseczce i odcinamy małe kawałeczki. Kawałki ciasta spychamy drewnianą łyżką partiami do gotującego się osolonego wrzątku. Gotujemy całość, aż kluski zaczną wypływać.

3. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Masło podgrzewamy na patelni, aż zacznie się roztapiać. Ugotowane kluski przekładamy na patelnię, posypujemy startym serem i smażymy, aż ser się rozpuści. Gotowe szpecle posypujemy papryką i zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas