Niesamowite korzyści jedzenia mango

Znane, jako rajski owoc mango jest tak pyszne, że często zapominamy, że posiada także liczne korzyści zdrowotne. Jest to owoc najszerzej uprawiany w tropikach. Indie są największym producentem i eksporterem mango. Zaraz po Indiach plasują się Chiny, Tajlandia i Indonezja. Mango to bomba substancji odżywczych i związków fitochemicznych. Najzdrowiej jest odchudzać się jedząc warzywa i owoce a mango znajduje się na liście owoców zalecanych dla osób pragnących zgubić zbędne kilogramy. Większość z nas je mango z powodu jego niesamowitego smaku, ale niewiele osób wie, że owoc ten jest pełen substancji odżywczych i przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla zdrowia.

mango
mango© Photogenica

Zapobieganie rakowi

mango na raka
© Photogenica

Rak to jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób przewlekłych na świecie. Jednym z najistotniejszych zalet owocu mango jest zapobieganie rakowi. Naukowcy badający jedzenie udowodnili, że polifenole znajdujące się w mango skutecznie walczą z niektórymi odmianami raka.

Polifenole to naturalne substancje wspomagające nasze zdrowie. Najskuteczniej działają na raka piersi oraz raka okrężnicy, a w następnej kolejności na raka płuc, prostaty i na białaczkę.

Wspomaganie trawienia

mango na trawienie
© Photogenica

To niezaprzeczalnie jedna z wielu zalet codziennego spożywania mango. Wysoki poziom błonnika oraz enzymów pomaga zapobiegać zaburzeniom układu trawiennego oraz wspomaga proces trawienia. Mango polepsza stan przewodu pokarmowego stanowiąc pożywkę dla zdrowych bakterii.

Mango zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny, który reguluje wypróżnienia.

Reguluje poziom cholesterolu

mango a cholesterol
© Photogenica

Pewne substancje obecne w mango obniżają poziom cholesterolu we krwi. Substancje te wraz z pektyną oraz witaminą C pomagają obniżać poziom LDL (złego cholesterolu), tłuszczów utlenionych oraz trójglicerydów jednocześnie utrzymując ciągle tan sam poziom HDL (dobrego cholesterolu) we krwi, dzięki czemu chronione jest serce.

Mango działa podobnie dobrze jak domowe kuracje wspierające zdrowie serca. Dodatkowo spożywane z umiarem owoce mango pomagają zrzucić zbędne kilogramy.

Pobudza układ odpornościowy

mango na odporność
© Photogenica

Wysoki poziom witaminy A w mango wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Witamina A zapewnia zdrowie skóry i błony śluzowej, dzięki czemu ilość szkodliwych czynników chorobotwórczych przenikających przez skórę do organizmu zostaje ograniczona. Pomaga także zwalczać infekcje.

Witamina C pobudza tworzenie się białych krwinek, a w połączeniu z witaminą E oraz karotenoidami polepsza odporność.

Utrzymuje zdrową skórę

mango na cerę
© Photogenica

Nasza skóra w lecie wymaga dodatkowej pielęgnacji a nie ma lepszego sposobu oczyszczania jej niż wykorzystanie do tego celu miąższu mango. Witamina A obecna w tym owocu pomaga zwalczać wypryski i trądzik oraz odmładza cerę. To jeden z najlepszych owoców zapewniających pełną blasku skórę, który jednocześnie pobudza produkcję kolagenu, niezbędnego, aby skóra była jędrna i elastyczna.

Obecne w mango witaminy C oraz E chronią skórę przed ostrymi promieniami słońca. Owoc ten świetnie sprawdza się także, jako substancja oczyszczająca. Miąższ z dojrzałego mango można wetrzeć bezpośrednio w skórę w celu usunięcia zanieczyszczeń i odblokowania zatkanych porów.

Leczy problemy ze strony układu oddechowego

mango a choroby oddechowe
© Photogenica

Udowodniono, że beta-karoten pomaga w przypadku przewlekłej obturacyjnej choroby płuc i zapalenia oskrzeli. Będąc bogatym źródłem beta-karotenu, mango pomaga leczyć zaburzenia oddychania oraz im zapobiegać. Zwiększone spożycie beta-karotenu w połączeniu z witaminą C zwiększa pojemność płuc chroniąc w ten sposób przed problemami z układem oddechowym takimi jak ostre zapalenie oskrzeli, astma oraz rozedma płuc.

Lek w przypadku wystąpienia udaru cieplnego

mango na udar
© Photogenica

Ugotuj niedojrzałe mango w wodzie, odcedź, dodaj szczyptę soli oraz cukru i zjedz taką miksturę po zejściu ze słońca. To skuteczny domowy sposób na odwrócenie negatywnych skutków udaru cieplnego. Opisany odświeżający specyfik schłodzi organizm i dostarczy mu soli. Pomoże również pozbyć się potówek.

Zapobiega problemom ze wzrokiem

mango na wzrok
© Photogenica

Witamina A obecna w mango w dużych ilościach świetnie wpływa na wzrok. 100 g mango dostarcza do 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Witamina ta pomaga zapobiegać ślepocie zmierzchowej (nyktalopii), ślepocie dziennej (hemeralopii), oraz zespołowi suchego oka (kseroftalmii).

Witamina A pomaga utrzymać w zdrowiu siatkówkę i błonę śluzową oka, chroniąc w ten sposób rogówkę oraz powierzchnię oka. Tak więc pytanie jak wzmocnić swój wzrok ma teraz smaczną odpowiedź w postaci mango.

Zwalcza niedobory żelaza u kobiet

mango a poziom żelaza
© Photogenica

Mango, które stanowi bogate źródło żelaza działa jak naturalne lekarstwo na niedobory żelaza i anemię. Obecna w mango witamina C dodatkowo zwiększa przyswajalność żelaza pochodzącego z innych źródeł.

Kobietom przechodzącym menopauzę oraz będącym w ciąży zaleca się spożywanie dojrzałych owoców mango lub soku z mango w celu zwiększenia poziomu wapnia i żelaza we krwi.

Wspomaga pamięć

mango na pamięć
© Photogenica

Glutamina, ważny aminokwas znajdujący się w mango wspomaga funkcjonowanie mózgu zwiększając ilość 2 najistotniejszych neuroprzekaźników mózgu – kwasu glutaminowego i kwasu y-aminomasłowego (GABA). Glutamina odżywia mózg i dostarcza mu energii, dzięki czemu zachowujemy czujność i jasność umysłu. Kwas glutamonowy odgrywa także kluczową rolę w polepszaniu koncentracji.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas