Nocne pączki z lodówki. Smakiem przebijają tradycyjne

Domowe nocne pączki zachwycają smakiem
Domowe nocne pączki zachwycają smakiem123RF/PICSEL

Ciasto na pączki - jak długo rośnie?

Zobacz również:

    Sekret nocnego wyrastania pączków

    Ciasto drożdżowe na pączki lepiej wyrasta w chłodzie
    Ciasto drożdżowe na pączki lepiej wyrasta w chłodzie123RF/PICSEL

    Sprawdzony przepis na tłusty czwartek

    • 530 g mąki pszennej tortowej
    • 200 ml letniej wody
    • 20 świeżych drożdży
    • 50 g cukru
    • 3 duże jajka
    • 100 g masła w temperaturze pokojowej
    • 1 łyżka rumu
    • 1 łyżeczka skórki z cytryny
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 litr oleju rzepakowego
    • 1 słoiczek marmolady różanej
    • cukier puder
    • kandyzowana skórka z pomarańczy
    1. Na dzień przed planowanym smażeniem pączków zabieramy się za przygotowania ciasta. W tym celu do misy miksera lub robota kuchennego z funkcją zagniatania ciasta wlewamy letnią wodę, a następnie dodajemy świeże drożdże oraz cukier. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
    2. Do powstałego rozczynu przesiewamy mąkę, dodajemy skórkę z cytryny, sól oraz 3 wcześniej rozmieszane jajka. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Kostkę masła kroimy na niewielkie kawałki, a następnie stopniowo dodajemy do ciasta i wyrabiamy jeszcze przez 5-6 minut.
    3. Gotowe ciasto przenosimy do czystej miski oprószonej mąką. Przykrywamy szczelnie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
    4. Po upływie wyznaczonego czasu uderzamy ciasto pięścią, by pomóc mu się odgazować. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin lub całą noc.
    1. W dniu pieczenia zaczynamy od wyciągnięcia wyrośniętego ciasta z lodówki, a w kolejnym kroku dzielimy je na 16 równych części. Wszystkie powinny ważyć ok. 70 g.
    2. Uformowane pączki odkładamy na oprószoną mąką stolnicę i pozwalamy im rosnąć pod przykryciem jeszcze przez dodatkowe 2 godziny.
    3. Odpowiednim momentem na nadziewanie pączków marmoladą jest ich formowanie. Wystarczy, że delikatnie rozciągniemy w dłoniach porcję ciasta, a na środek nałożymy łyżeczkę marmolady różanej i dokładnie skleimy brzegi.
    4. Kiedy pączki nabiorą temperatury pokojowej, przechodzimy do smażenia. W tym celu rozgrzewamy olej do 170 st. C i zrumieniamy każdą sztukę po 3 minuty z obu stron.
    5. Wyciągnięte z tłuszczu pączki dokładnie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką z pomarańczy.
    Przepis na ucierany biszkopt waniliowyInteria KulinariaInteria Kulinaria