Usuń zbędny składnik. Bez niego placki ziemniaczane zawsze będą chrupiące

Z uwagą wybierasz najlepsze ziemniaki do placków ziemniaczanych, energicznie ścierasz je na tarce, przyrządzasz apetyczne dodatki, ale podczas degustacji coś ci nie gra? Zamiast chrupiącego przysmaku masz na talerzu miękkie i gumowate placki? To ogromne rozczarowanie dla każdego kucharza. Nigdy więcej nie dopuść do takiej sytuacji. Winowajcą może okazać się jeden produkt, który często widnieje w przepisach na placki ziemniaczane.

Trzymaj się naszych wskazówek, a placki ziemniaczane zawsze wyjdą obłędnie
Trzymaj się naszych wskazówek, a placki ziemniaczane zawsze wyjdą obłędnie123RF/PICSEL

Jak zrobić placki ziemniaczane? Skup się na zakupach

Zanim wejdziesz do kuchni i podwiniesz rękawy, musisz zadbać o odpowiednie produkty. Jeśli nie zadbasz o podstawy, nie spodziewaj się udanych efektów kulinarnej pracy. Wybierz najlepsze ziemniaki na placki ziemniaczane - wkładając do koszyka przypadkowe kartofle, nie zjesz smacznego posiłku. To od nich w głównej mierze zależą smak i konsystencja potrawy.

Zrezygnuj z młodych ziemniaków. Choć wyglądają kusząco, zawierają zbyt dużo wody. Lepiej wykorzystać je do gotowania. Placki ziemniaczane robi się ze starych ziemniaków. Zaleca się wybierać ziemniaki typu B lub C, ponieważ są mączyste i bogate w skrobię. Do najpopularniejszych gatunków należą: Irga, Ibis, Tajfun, Bryza, Gustaw i Gracja.

Chrupiące placki ziemniaczane zjesz ze smakiem na co dzień i od święta
Chrupiące placki ziemniaczane zjesz ze smakiem na co dzień i od święta123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane: Czego unikać w przepisie?

W większości tradycyjnych przepisów na liście niezbędnych produktów znajdziemy ziemniaki, jajko, cebulę, przyprawy oraz mąkę. Tymczasem to właśnie ten ostatni składnik jest odpowiedzialny za to, że placki ziemniaczane nie są chrupiące. Problematyczne bywa dobranie odpowiednich proporcji, więc łatwo o przesadę. Duża ilość mąki w plackach sprawia, że ich struktura przypomina gumę i tracą całą swoją chrupkość. A to przecież w plackach najlepsze, więc lepiej zrezygnować z tego produktu.

Rada: Jeśli boisz się, że masa będzie zbyt wodnista, jako koło ratunkowe wykorzystaj odrobinę skrobi ziemniaczanej. Wystarczy jedna płaska łyżka stołowa na kilogram masy ziemniaczanej.

Co zrobić, by placki ziemniaczane były chrupiące?

Istnieje kilka prostych zasad, dzięki którym przygotowanie placków zawsze pójdzie gładko, a na talerzach wyląduje apetyczne danie. O czym trzeba pamiętać?

  • Masę ziemniaczaną wykładaj na mocno rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
  • Nie smaż zbyt grubych placków ziemniaczanych. Nie dość, że będzie trwało to dłużej i sprawi problemy przy przewracaniu, to placki nie będą chrupiące.
  • Co zrobić, że placki ziemniaczane nie wchłaniały tłuszczu? Nadmiar oleju też nie sprzyja ich konsystencji! Zastosuj prosty trik i do masy dodaj łyżkę octu lub spirytusu. Taki dodatek nie wpłynie na smak potrawy, ale pomoże uzyskać złocisty i chrupki specjał.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas