Reklama

Reklama

Nocny drożdżowiec

Pyszne ciasto dla całej rodziny.

Składniki:

Reklama

ETAP I:

  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mleka 3,2%
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 5 dag świeżych drożdży

ETAP II:

  • 50 dag mąki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 30 dag czerwonej porzeczki
  • szczypta soli
  • 1 rozmieszane jajko do posmarowania

DODATKOWO:

  • kilka całych gałązek porzeczki do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z cukrem. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Jajka umyj, rozbij i rozmieszaj. Drożdże pokrusz. Wszystkie składniki przełóż do miski, ale ich nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na noc.

2. Rano wsyp do miski z ciastem mąkę przesianą z solą oraz cukier waniliowy. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj i przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na ok. 50 minut do podwojenia objętości.

3. Owoce umyj, osusz, ułóż wzdłuż, pośrodku ciasta. Zawiń boki do środka i przełóż ciasto do keksówki. Posmaruj cienko jajkiem. Piecz ok. 1 godzinę w 170°C. Oprósz cukrem pudrem i podawaj z owocami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje