Nocny drożdżowiec
Pyszne ciasto dla całej rodziny.
Składniki:
ETAP I:
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka 3,2%
- 4 jajka
- 10 dag masła
- 5 dag świeżych drożdży
ETAP II:
- 50 dag mąki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 30 dag czerwonej porzeczki
- szczypta soli
- 1 rozmieszane jajko do posmarowania
DODATKOWO:
- kilka całych gałązek porzeczki do dekoracji
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Mleko lekko podgrzej i wymieszaj z cukrem. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Jajka umyj, rozbij i rozmieszaj. Drożdże pokrusz. Wszystkie składniki przełóż do miski, ale ich nie mieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na noc.
2. Rano wsyp do miski z ciastem mąkę przesianą z solą oraz cukier waniliowy. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj i przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na ok. 50 minut do podwojenia objętości.
3. Owoce umyj, osusz, ułóż wzdłuż, pośrodku ciasta. Zawiń boki do środka i przełóż ciasto do keksówki. Posmaruj cienko jajkiem. Piecz ok. 1 godzinę w 170°C. Oprósz cukrem pudrem i podawaj z owocami.