Nuggetsy z kalafiora - zdrowy fast food
Kalafior niezmiennie króluje na stołach i staje się prawdziwą kopalnią kulinarnych inspiracji. Zamieniliśmy go w spód do pizzy i ryż. Z kalafiora można wyczarować również pieczone nuggetsy - pyszną wege przekąskę.
Okazuje się, że kalafior to niezwykle wdzięczne warzywo - dlatego na półkach możemy spotkać mąkę czy ryż z kalafiora, a w kuchni możemy wyczarować pizzę, muffinki, gnochi, zapiekanki, a nawet ciasteczka na bazie tego warzywa.
Ta "wege gwiazda" to również skarbnica witamin i substancji odżywczych. Jedna porcja kalafiora pokrywa w 70 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a praktycznie nie ma tłuszczu. Jest również bogatym źródłem choliny, znanej, jako "witamina pamięci". Cholina poprawia funkcjonowanie mózgu, bystrość umysłu i stan układu nerwowego. Kalafior zawiera również m.in.: potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C.
Zatem jeśli znudziła się komuś kalafiorowa pizza, może w podobny sposób przygotować nieco inną i równie zdrową przekąskę.
Połowę dużego kalafiora trzemy na tarce lub siekamy bardzo drobno w blenderze. Całość odsączamy z nadmiaru wody. Następnie dodajemy do niego duże jajko, szklankę startego parmezanu, starty ser cheddar, dwie trzecie szklanki bułki tartej, całość doprawiamy solą i pieprzem. Można również dodać nieco sproszkowanej ostrej papryczki.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie formujemy małe kulki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kalafiorowe nuggetsy pieczemy przez 15-20 minut w 190 stopniach, aż się zrumienią.
Można je podawać z ulubionym sosem, jako formę szybkiej przekąski, albo traktować jako dodatek do dania głównego.