O wiele lepsza od tradycyjnej. Szarlotka z bezą i kruszonką zachwyci gości

Kruchy spód, kwaskowate, cynamonowe jabłka, a na wierzchu beza i kruszonka. Czy może być coś lepszego? Najbardziej jesienne ciasto zachwyci domowników i gości. Będziesz je robić co weekend, bo wcale nie jest skomplikowane w przygotowaniu!

Dodatek kruszonki wyniesie szarlotkę na "wyższy poziom" smakowitości
Dodatek kruszonki wyniesie szarlotkę na "wyższy poziom" smakowitościMateusz Grochocki/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Jesienne wypieki na chłodne weekendy

Cynamonowe ślimaki, kawa z dodatkiem syropu dyniowego i... szarlotka. Te aromatyczne i słodkie pyszności od razu kojarzą się z jesienią. Gdy za oknem zimno i ciemno, weekendy najlepiej spędzić pod kocykiem, przekąszając coś, co da nam komfort i nieziemskie doznania smakowe. Jednak tradycyjna szarlotka może się znudzić. Warto ją "ulepszyć" dodatkiem lekkiej jak chmurka bezy i uwielbianą przez wszystkich kruszonką. Ten przepis jest bardzo prosty do wykonania, bo nie zajmuje dużo czasu i potrzeba tylko podstawowych składników. Z pewnością wzbudzi zachwyt zarówno rodziny jak i gości.

Szarlotka z bezą i kruszonką

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g masła zimnego
  • 5 żółtek

Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w podanej kolejności. Zimne masło można siekać nożem. Ciasto wyrabiamy chwilę dłońmi, a po uzyskaniu gładkiej, zwartej tekstury, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Szarlotka z dodatkami będzie oryginalną wariacją tradycyjnego wypieku
Szarlotka z dodatkami będzie oryginalną wariacją tradycyjnego wypiekuCanvaProINTERIA.PL

Składniki na masę jabłkową:

  • 1 kg jabłek (twarde i kwaśne)
  • 1 cukier wanilinowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: Obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni, dużą blaszkę (o wymiarach np. 25 x 35 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić 2/3 ciasta wyjętego z lodówki (pozostałą 1/3 pozostawić w lodówce). Wstawić do piekarnika na 10 min.

Jabłecznik z bezą
Jabłecznik z bezą123RF/PICSEL

Składniki na bezę:

  • 5 białek w temperaturze pokojowej
  • półtora szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Białka ubijać z dodatkiem szczypty soli aż się mocno spienią. Od tego momentu w odstępach ok. 0,5 - 1 minuty dodawać po łyżce cukru cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować jeszcze chwilę. Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć przygotoweane jabłka, na to wylać pianę bezową, a na wierzch starkować pozostałe 1/3 ciasta z lodówki. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 min na złoty kolor. Po wyjęciu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

„Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas