O wyższości moreli...
...nad brzoskwiniami. Bo niektórzy uważają je tylko za ich marną namiastkę! Tymczasem morele zawierają np. aż trzyrazy więcej witaminy B2. Cieszcie się nimi do woli!
Knedle z morelami
Składniki: 70 dag ziemniaków, 35 dag mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 kg moreli, pół szklanki bułki tartej, 50 g masła, cukier, sól
Obrane ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę i zostaw do wystudzenia. Następnie wyłóż purée na stolnicę, zrób w nim wgłębienie i wbij w nie jajka. Dodaj szczyptę soli i mąkę. Wyrób dokładnie ciasto.
Podziel je na części i z każdej z nich uformuj placek. Jeśli morele są małe, bardzo słodkie i dojrzałe można nadziewać ciasto całymi (oczywiście wcześniej usuń pestki). Jeśli są większe, pokrój je na kawałki i podgrzej na patelni z cukrem, a gdy ostygną, nałóż na placki i uformuj okrągłe knedle.
Ugotuj knedle w dużym garnku. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, zostaw je w garnku na ogniu jeszcze przez parę minut. Przed podaniem polej je zrumienioną na maśle tartą bułką.
Morelowa "Macarena"
Składniki: 1/2 kg moreli, 3 łyżki białego wina, 5 łyżek cukru, 4 łyżeczki płatków migdałowych
Krem: 3 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 szklanka cukru, 10 żółtek, 1 laska wanilii, 2 łyżki mąki
Wydryluj morele. Na patelni zagotuj wino z cukrem aż do uzyskania karmelu. Dodaj połówki moreli i duś przez 5 minut.
Przygotuj krem. Mleko i śmietankę gotuj z przeciętą wzdłuż laską wanilii przez 3 minuty. Utrzyj żółtka z cukrem i mąką. Przestudzone mleko połącz z żółtkami. Wstaw na ogień jeszcze raz i mieszaj, aż krem zgęstnieje.
Morele przełóż na talerz, polej kremem i posyp prażonymi płatkami migdałów.
Kurczak z morelowego sadu
Składniki: 1 kurczak z ekologicznej hodowli, 1/2 kg moreli, 2 pęczki cebuli dymki, 1 paczuszka suszonej papryki, 3 łyżeczki cynamonu, 100 g masła, 5 ząbków czosnku, 50 g cukru, sól, pieprz
Kurczaka spraw, osusz, posól, natrzyj masłem, papryką i czosnkiem. Morele pokrój na połówki i wydryluj, wymieszaj je z posiekaną dymką. Dodaj do nich cynamon, cukier, pieprz i trochę soli. Przełóż farsz do kurczaka i zaszyj skórę. Wysmaruj blachę masłem, ułóż na niej kurczaka i posyp go resztą moreli. Przykryj mięso folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 2 godziny.
Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby kurczak się zrumienił. Morele możesz zastąpić świeżymi figami doprawionymi świeżym rozmarynem. Podawaj z kopytkami.
SHOW 16/2012