Obiad błyskawiczny
Nie masz czasu na gotowanie? Polecane przez nas dania przyrządzisz w niespełna pół godziny!
Składniki na 4 porcje: 40 dag groszku cukrowego; 1 duży pomidor; 4 filety z piersi kurczaka (ok. 60 dag); 2 łyżki oleju; sól; pieprz; 25 dag śmietany kremówki; 1-2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego (z torebki); 5 dag gotowego pesto; 20 dag makaronu szerokie wstążki; trochę tłuszczu do posmarowania formy.
Strączki groszku wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 3 minuty. Pomidor pokroić na cząstki i usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Żaroodporną formę posmarować tłuszczem. Groszek odcedzić, przełożyć do formy.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i smażyć 5 minut. Kurczaka zdjąć z patelni, oprószyć solą i pierzem. Ułożyć na groszku. Do tłuszczu ze smażenia dodać śmietanę i sos pieczeniowy. Zagotować. Wymieszać z pesto i przyprawić solą oraz pieprzem. Polać tym mięso. Posypać kosteczkami pomidora. Piec 15 minut w 200 st.C. W tym czasie ugotować makaron i podawać go razem z mięsem.
Kokardki w sosie śmietanowym
Składniki na 2 porcje: 10 dag wędzonego boczku; 1 mała cebula; 4 jajka; 3 łyżki oleju; 1 szklanka słodkiej śmietanki; 20 dag makaronu kokardki; 2 pomidory; 5 dag startego parmezanu; sól; pieprz.
1 Makaron wrzucić do posolonego wrzątku, zamieszać. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok. 10 minut. Boczek pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pociąć w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć boczek i, mieszając, smażyć razem 2 minuty. Do miseczki wbić jajka, dodać parmezan oraz śmietankę. Dobrze wymieszać widelcem. Pomidory rozciąć, usunąć środki z pestkami, a miąższ po- kroić w kosteczkę.
2 Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z cebulą i boczkiem. Zalać śmietanką z jajkami i serem. Energicznie mieszając, smażyć 3 minuty. Wyłożyć na talerze i posypać kosteczkami pomidorów lub udekorować bazylią.