Obiad dla singla w pół godziny
Proponujemy trzy doskonałe przepisy na dania z ryżu, które można przygotować w pół godziny.

Placki ryżowe z dipem ziołowym i sałatką
Składniki na 1 porcję:
- 30 g ryżu, - sól, - zielona cebulka, - 50 g twarożku, - 2 łyżki mleka, - pieprz, - łyżka octu owocowego, - łyżka bulionu warzywnego, - 1 łyżeczka miodu, - 2 łyżeczki oleju, - szalotka, - 30 g sałaty, - 1 mały pomidor, - 1 jajko, - 1 łyżka mąki, - parmezan do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.Twarożek wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną zieloną cebulkę. Ocet, bulion, sól pieprz i miód wymieszać, po kropli dodawać łyżeczkę oleju, cały czas mieszając. Dodać posiekaną drobno szalotkę. Sos wymieszać z listkami sałaty i pokrojonymi w cząstki pomidorami. Ryż, jajko i mąkę wymieszać, posolić. Na rozgrzanym oleju uformować 2 placki i smażyć z obu stron ok. 3 minuty. Sałatkę, placuszki i twarożek nałożyć na talerz. Sałatkę posypać płatkami parmezanu. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
Składniki
Patelnia dyniowo-ryżowa
Składniki na 1 porcję:
- 40 g mieszanki ryżu (z dzikim ryżem), - sól, - 200 g dyni, - 120 g filetu z kurczaka, - 3 łodyżki pietruszki, - łyżeczka oleju słonecznikowego, - pieprz, - 100 ml soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Dynię i mięso pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso przez 6 minut, dodać dynię. Doprawić solą i pieprzem. Dolać sok pomarańczowy, zagotować i gotować jeszcze 4 minuty. Dodać ryż i pietruszkę. Dekorować natką pietruszki.
Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal
Składniki
Gołąbki w sosie serowym
Składniki na 1 porcję:
- 40 g ryżu, - sól, - 2 liście z kapusty włoskiej, - 2 łyżeczki twarogu, - 4 plastry wędzonego schabu (ok.80 g), - łyżka oleju słonecznikowego, - mała cebula, - 5 łyżek bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Liście umyć, główną żyłkę liścia ściąć na płasko. Liście blanszować ok. 3 minuty w osolonym wrzątku. Ryż wymieszać z łyżeczką sera. Na liściach układać po 2 plasterki schabu i po połowie ryżu. Liście zawinąć i spiąć wykałaczkami. Gołąbki obsmażać na patelni przez 6 minut ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w krążki. Gołąbki zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową. Cebulkę podsmażyć na złoty kolor przez ok. 3 minuty. Cebulkę zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu wlać bulion, dodać łyżeczkę twarożku, dobrze wymieszać. Gołąbki podawać z cebulką i sosem.
Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal