Wyglądają jak zwykłe mielone. Soczysty środek kryje smakowitą niespodziankę

Kotlety mielone z kabanosem? Czemu nie!
Kotlety mielone z kabanosem? Czemu nie!123RF/PICSEL
Złociste kotlety smażone na patelni, ułożone obok siebie, o apetycznej i chrupiącej powierzchni.
Porządne wyrobienie mięsa jest kluczowe, aby kotlety były soczyste123RF/PICSEL

Mielone z dodatkiem kabanosa? Niebanalne połączenie smaków

Kotlety mielone z kabanosem: składniki

Kilka rumianych kotletów mielonych smażonych na patelni, ułożonych blisko siebie, z wyraźnie widoczną chrupiącą skórką.
Najlepsze mielone wychodzą z łopatki albo karkówkiMudretsov Oleksandr123RF/PICSEL
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 bułka namoczona w mleku albo wodzie
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g kabanosów klasycznych
  • przyprawy: sól, pieprz

Kotlety mielone z kabanosem: sposób przygotowania

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni do zeszklenia.
  2. Do miski dorzucamy mięso, przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i odsączoną z płynu bułkę.
  3. Masę mięsną doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą.
  4. Mięso bardzo dobrze wyrabiamy, aby powstała jednolita masa.
  5. Formujemy płaskie krążki z mięsa, a na środek układamy kawałek kabanosa.
  6. Całość zawijamy, aby wędlina była całkowicie zakryta.
  7. Mielone z kabanosem możemy formować w klasyczny kształt albo podłużny.
  8. Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez kilka minut.

Zobacz również:

Z czym jeść kotlety mielone z kabanosem?

"Ewa gotuje": Steki wieprzowe z grillaPolsat