Wyglądają jak zwykłe mielone. Soczysty środek kryje smakowitą niespodziankę
Kotlety mielone to klasyk w polskiej kuchni, bo przygotowuje się je w szybki sposób. Oczywiście, istnieją triki, aby podprawić nie tylko ich smak, ale żeby tak szybko się nie znudziły się domownikom. Jeśli chcemy podać kotlety mielone w nowej wersji, warto spróbować patent z kabanosem.


Mielone z dodatkiem kabanosa? Niebanalne połączenie smaków
Czasami kotlety mielone bronią się same, ale nie raz, nie dwa zdarza się, że mogą nam spowszednieć. Wtedy nie trzeba szukać jakichś wygórowanych metod, aby poprawić ich smak, ale sięgnąć po sprytne rozwiązania. Wystarczy dodać do mięsa kawałek kabanosa: nie dość, że wtedy uzyskamy ciekawe połączenie tekstur, to na dodatek wędlina doda nieco wyrazistego i mocnego smaku. Wszystko to w towarzystwie delikatnego mięsa z pewnością zyska aprobatę domowników albo gości.
Zanim jednak zakasamy rękawy do pracy, czas zastanowić się, jakie mięso wybrać na kotlety mielone? Oczywiście, najlepsza będzie wieprzowina: albo łopatka, albo karkówka, ponieważ są tłuste, a to sprawi, że kotlety będą soczyste.
Kotlety mielone z kabanosem: składniki

- 500 g mięsa mielonego
- 1 bułka namoczona w mleku albo wodzie
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 ząbek czosnku
- 150 g kabanosów klasycznych
- przyprawy: sól, pieprz
Kotlety mielone z kabanosem: sposób przygotowania
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni do zeszklenia.
- Do miski dorzucamy mięso, przeciśnięty ząbek czosnku, jajko i odsączoną z płynu bułkę.
- Masę mięsną doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą.
- Mięso bardzo dobrze wyrabiamy, aby powstała jednolita masa.
- Formujemy płaskie krążki z mięsa, a na środek układamy kawałek kabanosa.
- Całość zawijamy, aby wędlina była całkowicie zakryta.
- Mielone z kabanosem możemy formować w klasyczny kształt albo podłużny.
- Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron przez kilka minut.
Z czym jeść kotlety mielone z kabanosem?
Najważniejszy punkt obiadu, czyli kotlety mielone z kabanosem, jest gotowy, więc czas poznać propozycję dodatków do dania. Kotlety można podawać na wiele sposobów: z ziemniakami lub z kaszą (gryczaną, jęczmienną, perłową, kuskus).
Jeśli chodzi o surówki, warto również stawiać na klasyki: mizerię albo buraczki. Można jednak sięgać po warzywa sezonowe, których na przedpolu lata mamy całkiem sporo.