Obiad jak z... rękawa

Bywają dni, kiedy zupełnie nie masz ochoty gotować i marzysz, by obiad zrobił się sam. Jest to możliwe. Wystarczy, że masz w domu rękaw do pieczenia i parę składników. Na leniwą sobotę lub niedzielę sprawdzi się danie z rękawa do pieczenia.

Pieczone udka
Pieczone udka123RF/PICSEL

To właściwie danie z gatunku tych "jednogarnkowych", ale robimy je w rękawie do pieczenia. Jest kolorowe, aromatyczne i smaczne. Uruchom swoja fantazję i do dzieła!

Do przygotowania potrawy, która praktycznie robi się sama, potrzebujemy: 6 udek z kurczaka, paprykę czerwona i żółtą, cukinię, 10 średnich ziemniaków, dobrze wyszorowanych, dużą cebulę, 2 obrane marchewki, 2 pomidory, łyżę oleju rzepakowego, ulubione przyprawy, np.: oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz, mielona ostra papryka, pokrojony drobno ząbek czosnku.

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. W grubą kostkę kroimy także ziemniaki, razem ze skórką. Warzywa przekładamy do miski. Udka kurczaka posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dorzucamy do warzyw w misce, mieszamy ze sobą doprawiając ziołami i przyprawami, dodajemy ząbek czosnku. Na koniec wlewamy łyżę oleju, jeszcze raz mieszamy.

Cała mieszankę przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy z dwóch stron. Pieczemy potrawę ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy całość do dużej salaterki, serwujemy od razu.

Potrawa jest o tyle wdzięczna, ze możemy ją dowolnie modyfikować, dodając do niej to, co akurat mamy w lodówce: pokrojone w plasterki pieczarki, pół kalafiora, który został z wczorajszego obiadu, parówki w miejsce kurczaka itp. Wszystko zależy od naszej fantazji. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas