Obiad na upały. Trzymaj się tych zasad
Upały w Polsce mocno dają się we znaki, co odbija się na naszym samopoczuciu. W gorące dni - co jest naturalne - odczuwamy pragnienie, ale głód nam w zasadzie nie doskwiera. Oczywiście, głodzenie się nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ wtedy jesteśmy osłabieni i nie dostarczamy organizmowi cennych substancji odżywczych. Obiad w upały powinien wyglądać nieco inaczej niż w pozostałe dni w roku. Warto wiedzieć, jakimi zasadami warto się kierować komponując menu latem.
Spis treści:
Obiad na upały: Oto garść porad
Jak powinien wyglądać idealny obiad na upały? Przede wszystkim nie powinno się brać na kulinarny tapet produktów ciężkostrawnych, które nadmiernie zalegają w żołądku i jelitach. W takie dni powinno się wykluczyć również dania bardzo tłuste, a także ograniczyć intensywne przyprawianie solą oraz pikantnymi dodatkami. A co z mięsem? Co prawda nie jest ono zabronione, ale warto z racji wysokich temperatur sięgnąć po chudy drób, który równocześnie jest lekkostrawny.
Obiad na upały: To warto jeść
Co jeść na obiad podczas upałów? Tutaj zasada jest prosta: im mniej składników, tym lepiej! Podstawą diety w gorące dni powinny być warzywa i owoce sezonowe, których nie tylko akurat teraz nie tylko łatwo dostępne, ale są również w przystępnych cenach.
Dobra informacja dla zabieganych: letni obiad powinien być prosty i szybki w przygotowaniu, a także nie musi być poddawany dużej obróbce termicznej, zwłaszcza wtedy, kiedy w kuchni i tak panuje już niemożliwy do wytrzymania upał. Jakie dania obiadowe są idealne na upały? Z racji tego, że organizm w upalne dni potrzebuje wody, to w pierwszej kolejności na myśl przychodzą zupy. Fakt, one są idealną propozycją do zaserwowania w czasie upałów, ale tylko pod jednym warunkiem: muszą być to lekkie zupy jarzynowe.
Warto wspomnieć jeszcze o jednym fakcie - w upalne dni lepiej rezygnować z zagęszczania zup zasmażkami i śmietaną tak, aby wyszły nam na obiad na upały potrawy tzw. czyste. Jeśli trudno nam rozstać się z zabielaniem zupy, to lepiej - zamiast śmietany - skorzystać z jogurtu naturalnego.
Oto idealna zupa na upały
Jaka jest najlepsza zupa na upały, kiedy żar leje się z nieba? Okazuje się, że wiele osób poleca chłodniki! Takie danie na bazie botwiny oraz kefiru lub maślanki jest w gorące dni idealny. Oczywiście, chłodnik nie musi składać się wyłącznie z młodych buraczków i ich liści. Zamiast nich można przygotować też zupę na bazie ogórka zielonego, rzodkiewki, a nawet arbuza! Nieważne, jaką wersję wybierzemy - chłodnik jest idealny na upały. Nie tylko orzeźwia, ale - ze względu na obecność świeżych warzyw lub owoców - dostarcza niezbędnych substancji odżywczych.
Comfort food - dlaczego nie?
Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? W czasie upałów idealne będą dania tzw. comfort food, czyli takie, które najczęściej kojarzą nam się z sielskim dzieciństwem. Co wtedy jadano? Dania na upały wtedy już były łatwe w przygotowaniu, a ich smak, mimo prostoty - zachwycał. Dlatego młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym albo makaron z truskawkami czy czereśniami to idealna opcja wtedy, kiedy temperatury dają się we znaki.
Sałatki - idealne na upały
Choć sałatki kojarzą nam się wyłącznie jako dania typu fit, to w upały odgrywają one kluczową rolę. Są lekkie, nie tuczą oraz dostarczają substancji odżywczych, które pozwalają pracować na pełnych obrotach. Wystarczy uniwersalna sałata, kilka świeżych warzyw, takich jak rzodkiewka, pomidorki, ogórek i papryka i baza jest gotowa. Aby zapewnić sobie solidną dawkę białka w trakcie jedzenia obiadu na upały, można dodać np. lekkostrawną mozzarellę lub grillowaną pierś z kurczaka. Całość wystarczy dopełnić sosem typu winegret na bazie oliwy, która z kolei dostarczy organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych omega.
Polecamy także: