Obiad z dwóch dań
Rosół orientalny z kolendrą i imbirem, a na drugie - pieczony Kurczak Zagrodowy w panierce kokosowej.
Jesienną porą wybierz się w kulinarną podróż po orientalnych, rozgrzewających smakach i aromatach. Rosół z kolendrą, imbirem i makaronem ryżowym to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością, a pieczone elementy kurczaka z kokosową nutą są pyszną i zdrową propozycją na drugie danie.
Mięso Kurczaka Zagrodowego z Podlasia jest niezwykle soczyste, kruche i delikatne, dlatego doskonale komponuje się z wyrazistymi, bardzo aromatycznymi smakami Orientu. Proste, ale efektowne w przygotowaniu dania w klimacie Dalekiego Wschodu, to oryginalny sposób na obiad, który wyśmienicie smakuje i pobudza zmysły!
Składniki:
- 1 Kurczak Zagrodowy
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)
- kawałek imbiru
- pęczek świeżej kolendry
- opakowanie makaronu ryżowego wstążki
- 1 papryczka chili
- oliwa
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 ostrej papryki w proszku
- szklanka wiórków kokosowych
- 3-4 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić).
2. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
3. Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy).
4. Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.