Obiadowa marchewka

Słodka, gotowana marchewka to ulubiony obiadowy dodatek większości dzieci. Ale dorośli też za nią przepadają! Wspaniale komponuje się z różnymi rodzajami mięs i z ziemniakami.

Znika z obiadowych talerzy jako pierwsza!
Znika z obiadowych talerzy jako pierwsza!123RF/PICSEL

1. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę.

2. Pokrojone warzywa umieszczamy w garnku, dokładamy masło i zalewamy szklanką zimnej wody.

3. Gotujemy całość pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

4. Po upływie ok. 30 min., gdy marchewka zmięknie, wsypujemy sól. Gotujemy jeszcze ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mąki, mieszamy. Podajemy ciepłe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas