Obiadowe nuggetsy
Drobiowe nuggetsy, czyli kawałki mięsa z kurczaka w panierce, kojarzą się przede wszystkim z fast foodem, ale ich wersja domowa to pożywny i wartościowy posiłek, który doskonale nadaje się na obiad.
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy solą i pieprzem.
2. Płatki kruszymy w opakowaniu lub przekładamy do wysokiego naczynia i bardzo lekko blendujemy (powinny być rozdrobnione, ale nie sproszkowane).
3. Jajko, mleko, mąkę i przyprawy łączymy w osobnej miseczce, aż powstanie jednolita masa.
4. Kawałki kurczaka zanurzamy w powstałej masie pilnując, by pokryły się nią równomiernie. Następnie panierujemy je w płatkach kukurydzianych i na koniec skrapiamy lekko oliwą.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej nuggetsy, zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.