Obłędnie smakuje na drugi dzień. Rozgrzewający kapuśniak ze słodkiej kapusty

Kapuśniak to pożywna i bardzo sycąca zupa
Kapuśniak to pożywna i bardzo sycąca zupa123RF/PICSEL

Jakie przyprawy do kapuśniaku?

Zakupy przed gotowaniem

Słodka kapusta nadaje zupie o wiele łagodniejszy i mniej wyrazisty posmak
Słodka kapusta nadaje zupie o wiele łagodniejszy i mniej wyrazisty posmak123RF/PICSEL

Składniki

  • ½ główki białej kapusty
  • 1,5 l wody
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 niewielki por (biała i jasnozielona część)
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku i kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Przepis na sycący kapuśniak

  1. Kapustę pozbawiamy brzydkich, obitych i nadgryzionych liści, a następnie drobno szatkujemy, oprószamy solą i pozostawiamy do czasu, aż puści sok.
  2. W dużym garnku umieszczamy żeberka, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wrzątkiem, doprowadzamy do ponownego zagotowania i gotujemy przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
  3. Kolejny krok polega na obraniu oraz pokrojeniu marchewki, selera oraz pora w mniejsze kawałki. Cebulę w łupinie opalamy nad ogniem, a następnie całą włoszczyznę wrzucamy do wywaru i gotujemy jeszcze 25-30 minut.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu warzywa oraz mięso wyciągamy, rozdrabniamy je na desce i ponownie wrzucamy do wywaru. Możemy także pominąć ten krok i wykorzystać składniki do sałatki, pierogów lub pasztetu.
  5. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dorzucamy do garnka razem z kapustą oraz zebranym w niej sokiem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem oraz majerankiem. Gotujemy ok. 15-20 minut, do momentu zmięknięcia ziemniaków.
  6. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy łyżkę mąki, przesmażamy 3 minuty i dolewamy 1 chochlę wywaru. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do kapuśniaku i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
  7. Gotowy kapuśniak podajemy obficie posypany natką pietruszki i koperkiem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Kapuśniak z włoskiejPolsatPolsat