Reklama

Reklama

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kiszonki mają zbawienny wpływ na nasz układ trawienny i są bardzo cenione w diecie. Dlatego doskonałym pomysłem na obiad jest zupa, która gości na polskich stołach od lat - kapuśniak.

Składniki

  • 30 dkg kwaszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju
  • 10 dkg cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek żeberka wieprzowego
  • 10 dkg wędzonego surowego baleronu lub wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 200 ml śmietany
  • 1,5 litra wody
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • papryka w proszku

Przygotować trzylitrowe naczynie żaroodporne - włożyć do niego posiekaną cebulę i czosnek, dusić w oleju przez 3 minuty. 

Dodać pokrojoną kapustę kwaszoną, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojony na drobną kostkę baleron oraz włożyć umyte żeberka, przyprawy i zalać to wodą.

Gotować pod przykryciem 20 minut. W połowie ustawionego czasu obrócić naczynie. 

Wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem dodać śmietanę.   


Dowiedz się więcej na temat: kapuśniak | kiszona kapusta | zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje