Smaczny, rozgrzewający, zdrowy. Taki kapuśniak serwuje gościom Ewa Wachowicz

Kapuśniak - pożywna i bardzo sycąca zupa
Kapuśniak - pożywna i bardzo sycąca zupa123RF/PICSEL
Z kapusty kiszonej można zrobić nie tylko surówkę do obiadu
Z kapusty kiszonej można zrobić nie tylko surówkę do obiadu123RF/PICSEL

Receptura na kapuśniak od Ewy Wachowicz

  • 0,5 kg żeberek wędzonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5  kg kapusty kiszonej
  • 0,5 szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • natka pietruszki do dekoracji
  1. Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę (marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Posolić. Przykryć i gotować na małym ogniu.
  2. Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć na nim pokrojoną w kostkę kiełbasę. 
  3. Po chwili wrzucić posiekaną w piórka cebulę, następnie pokrojony czosnek.
  4. Ugotowane żeberka i jarzyny wyjąć z wywaru. 
  5. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, przykryć i ugotować. 
  6. Mięso oddzielić od kości, pokroić. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić do garnka odciśniętą i posiekaną kapustę. 
  7. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone mięso oraz kiełbasę z patelni. Wymieszać i ugotować. 
  8. Pod koniec zakwasić sokiem z kapusty. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki
„Ewa gotuje”: Zupa na ogórkach zielonychPolsatPolsat