Od kiedy szparagi?

Bardzo lubię szparagi i chciałabym, żeby spróbowało ich również moje półtoraroczne dziecko. Czy nie jest jednak na to za wcześnie?

Szparagi można dodać do zapiekanki z makaronem albo przygotować z nich zupę krem
Szparagi można dodać do zapiekanki z makaronem albo przygotować z nich zupę krem123RF/PICSEL

Osiemnastomiesięczne dziecko bez obaw można zapoznać ze smakiem tego wspaniałego warzywa.

Najsmaczniejsze są świeże młode pędy, z jeszcze nierozwiniętymi, zwartymi główkami. Występują w odmianie białej i zielonej.

Te pierwsze są bardzo delikatne w smaku, ale wymagają sporo pracy przy obieraniu łykowatej skórki.

Natomiast szparagi zielone mają bardziej wyrazisty smak i nie trzeba ich obierać. Pędy najlepiej gotować związane w pęczek w specjalnym, wąskim, ale wysokim garnku tak, by woda nie sięgała główek. Szparagi doskonale smakują polane stopionym masłem lub zapiekane z szynką.

Można je dodać do zapiekanki z makaronem albo przygotować z nich zupę krem.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas