Od kiedy szparagi?
Bardzo lubię szparagi i chciałabym, żeby spróbowało ich również moje półtoraroczne dziecko. Czy nie jest jednak na to za wcześnie?
Osiemnastomiesięczne dziecko bez obaw można zapoznać ze smakiem tego wspaniałego warzywa.
Najsmaczniejsze są świeże młode pędy, z jeszcze nierozwiniętymi, zwartymi główkami. Występują w odmianie białej i zielonej.
Te pierwsze są bardzo delikatne w smaku, ale wymagają sporo pracy przy obieraniu łykowatej skórki.
Natomiast szparagi zielone mają bardziej wyrazisty smak i nie trzeba ich obierać. Pędy najlepiej gotować związane w pęczek w specjalnym, wąskim, ale wysokim garnku tak, by woda nie sięgała główek. Szparagi doskonale smakują polane stopionym masłem lub zapiekane z szynką.
Można je dodać do zapiekanki z makaronem albo przygotować z nich zupę krem.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka