Odchudzone tiramisu
Wersja dla będących na diecie.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 200 g serka mascarpone (najlepiej w wersji light)
- 1 łyżeczka stewii w proszku
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mocnego naparu kawy kilka biszkoptów z mąki bezglutenowej
- wiórki gorzkiej czekolady lub kakao do posypania
Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek, żółtka ubijaj przez 5-6 minut z 2 łyżeczkami stewii mikserem na najwyższych obrotach. Osobno ubij białka ze szczyptą soli. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj serek i wolno mieszaj mikserem. Na koniec dodaj białka (mieszaj łyżką od góry do dołu, żeby masa nabrała powietrza).
2. Biszkopty namocz w kawie, ułóż na dnie pucharków (możesz połamać je na kawałki). Na biszkopty wyłóż masę serową, lekko posyp kakao, ułóż kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Wierzch posyp wiórkami czekolady lub kakao. Wstaw do lodówki i podawaj mocno schłodzone.