Odpuść sobie pączki z konfiturą. Pasta pistacjowa to prawdziwa petarda

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Wykorzystywane do sałatek, deserów, panierek lub zjadane w ramach przekąski. W tym roku pistacje posłużą także jako nadzienie do puszystych i miękkich pączków. Zapach domowej pasty pistacjowej ekspresowo przywoła wszystkich domowników do kuchni, a gotowe pączki znikną z półmisków chwila moment. Jak przygotować słodkość pełne nadzienia pistacjowego? Sprawdź teraz.

Pączki na tłusty czwartek możemy wypełnić pastą pistacjową
Pączki na tłusty czwartek możemy wypełnić pastą pistacjową123RF/PICSEL

Jak zrobić pastę z pistacji do pączków?

Tłusty czwartek za pasem, a co za tym idzie, pora podjąć decyzję, jakie słodkości w tym roku zagoszczą na stołach. W wielu domach odpowiedź jest prosta, tego dnia nie może zabraknąć pączków. Część osób zdecyduje się na zamówienie paczek w cukierniach, w innych obudzi się chęć przygotowania deseru samodzielnie. Polecamy, by w tym roku zastąpić kremy budyniowe, konfitury i dżemy pastą z pistacji. Jak ją przygotować? Tradycyjna receptura zakłada wykorzystanie świeżych i niesolonych pistacje. Ważne, by zdecydować się na surowe orzechy, które nadadzą paście najlepszego smaku.

Przepis na pastę pistacjową

  • Zaczynamy od upieczenia ok. 200 g pistacji w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ok. 5-7 minutach będą już gotowe.
  • Kiedy upłynie ostatnia minuta, wyciągamy orzechy na wierzch i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Po osiągnięciu temperatury pokojowej przekładamy pistacje do blendera kielichowego. Początkowo wybieramy najmniejsze obroty, z czasem zwiększając moc.
  • Po ok. 10 minutach ze sproszkowanych na mąkę pistacji zacznie wydzielać się tłuszcz, który po wymieszaniu utworzy gładką i dość płynną pastę.
  • Na bazie masła z postaci przygotowujemy słodki krem. Jak to zrobić? Wystarczy, że rozpuścimy kilka kostek lub tabliczkę białej czekolady i dokładnie wymieszamy z masą pistacjową.

Pączki z kremem pistacjowym i białą czekoladą

Utrwalanym od wieków symbolem tłustego czwartku są tłuściutkie pączki. Początkowo podawano je w formie wytrawnej, wypełnionej różnymi rodzajami mięs. Dopiero z czasem przepis ewoluował, a wyborne mięsiwa zastąpiono słodkimi kremami, dżemami czy konfiturami. W tym roku proponujemy odejście od tradycji i zastąpienie konfitury różanej domowym kremem pistacjowym z białą czekoladą. Taki duet smakuje wybornie.

Pasta pistacjowa to ciekawy dodatek do pączków
Pasta pistacjowa to ciekawy dodatek do pączków123RF/PICSEL

Ciasto na pączki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 12 g suszonych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 50 g cukru,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • olej roślinny do smażenia.

Dodatkowo

  • domowa pasta pistacjowa,
  • 200 g białej czekolady.

Przygotowanie pączków z pastą pistacjową

  1. Mąkę przesiewamy od dużej miski, dodajemy drożdże, cukier oraz jajka. Jedną ręką zagniatamy ciasto, a drugą dolewamy na przemian letnie mleko oraz roztopione masło.
  2. Na koniec do składników dodajemy łyżkę alkoholu i zabieramy się za porządne wyrabianie. Po ok. 15-20 minutach uzyskamy gładkie, ale dość luźne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu dzielimy ciasto na kilka ok. 50-60 g kulek, kształtujemy je w okrągłe bułeczki, układamy na blacie podsypanym mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30-35 minut.
  4. W dość dużym i szerokim garnku rozgrzewamy sporą porcję oleju na średniej mocy palnika. Kontrolujmy temperaturę tłuszczu - pączki najlepiej smażyć w 175 st. C.
  5. Kiedy tłuszcz osiągnie wymaganą temperaturę, wkładamy do środka 3 pączki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar oleju.
  6. W trakcie studzenia się pączków przygotowujemy nadzienie. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej domową pastę pistacjową i chwilę podgrzewamy.
  7. Lekko ciepłe pączki nadziewamy kremem za pomocą szprycy lub tylki cukierniczej. Na początku nadzienie będzie dość płynne, jednak z czasem zdąży zgęstnieć w środku pączka.
  8. Wierzch gotowych pączków posypujemy cukrem lub oblewamy lukrem. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas