Przepis na pączki hiszpańskie jak z najlepszej cukierni

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pączki hiszpańskie są idealnie mięciutkie i puszyste
Pączki hiszpańskie są idealnie mięciutkie i puszyste123RF/PICSEL

Domowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek

Jabłkowe ciastka-różyczkiInteria KulinariaInteria Kulinaria

Składniki na pączki hiszpańskie:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • Szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

Pączki hiszpańskie: Przepis

Przygotuj pączki z ciasta parzonego
Przygotuj pączki z ciasta parzonego123RF/PICSEL
  1. Na początek należy przygotować ciasto parzone. Mąkę należy przesiać przez sito i odstawić. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli i 100 g masła. Podgrzej, aby masło się rozpuściło i zagotuj.
  2. Zdejmij garnek z palnika i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby masa była jednolita. Postaw naczynie z powrotem na palniku i gotuj na niskim ogniu około minutę, ucierając cały czas ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę należy ostudzić.

Zobacz również: