Przepis na pączki hiszpańskie jak z najlepszej cukierni

Tłusty czwartek już tuż, tuż, więc wielu miłośników tego zwyczaju szuka inspiracji i sprawdzonych przepisów na słodkie wypieki. Przygotować można nie tylko tradycyjne pączki i faworki, ale też inne smakołyki, które z pewnością przypadną do gustu każdemu. Warto wypróbować domową recepturę na pączki hiszpańskie, zwane również gniazdkami. Przygotowuje się je z ciasta parzonego podobnie jak ptysie, dzięki czemu wychodzą idealnie puszyste i delikatne, a do tego nie nasiąkają bardzo tłuszczem. Jak zrobić pączki hiszpańskie, by rozpływały się w ustach? Przepis jest bardzo prosty!

Pączki hiszpańskie są idealnie mięciutkie i puszyste
Pączki hiszpańskie są idealnie mięciutkie i puszyste123RF/PICSEL

Domowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek

W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Wielu miłośników słodkości sięgnie w tym dniu po pączki, faworki, karnawałowe róże czy inne wypieki. Dla odmiany można również przygotować pyszne pączki hiszpańskie, zwane też pączkami wiedeńskimi czy gniazdkami. Od tradycyjnych różnią się tym, że nie są robione z ciasta drożdżowego, a z parzonego, tak jak np. ptysie. Gniazdka wychodzą bardzo puszyste i mięciutkie, aż rozpływają się w ustach. Mimo smażenia na oleju nie czuć też, że są nasączone tłuszczem. Choć przygotowanie pączków hiszpańskich zajmuje trochę czasu, to przepis na nie jest banalnie prosty!

Jabłkowe ciastka-różyczkiInteria Kulinaria

Składniki na pączki hiszpańskie:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g wody
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • Szczypta soli

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

Pączki hiszpańskie: Przepis

Przygotuj pączki z ciasta parzonego
Przygotuj pączki z ciasta parzonego123RF/PICSEL
  1. Na początek należy przygotować ciasto parzone. Mąkę należy przesiać przez sito i odstawić. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj szczyptę soli i 100 g masła. Podgrzej, aby masło się rozpuściło i zagotuj.
  2. Zdejmij garnek z palnika i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając, aby masa była jednolita. Postaw naczynie z powrotem na palniku i gotuj na niskim ogniu około minutę, ucierając cały czas ciasto, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę należy ostudzić.

3. Przestudzone ciasto (może być lekko ciepłe) włóż do miski i zmiksuj, dodając do niego po jednym jajku. Kolejne dodaj, gdy poprzednie będzie dokładnie zmieszane z ciastem.

4. Wytnij z papierów do pieczenia kwadraty o wymiarach 10x10 cm i posmaruj je cienko olejem. Przełóż ciasto parzone do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskaj na papier ciasto, formując z niego okręgi o średnicy około 6-7 cm.

5. W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury 160-170 stopni Celsjusza. Będzie idealnie gorący, gdy wrzucony kawałek ciasta wypłynie od razu i zacznie się szybko smażyć. Do rondla wrzuć kilka pączków papierem do góry. Po chwili papier łatwo odejdzie od ciasta i należy go wyciągnąć. Smaż gniazdka po 4 minuty z każdej strony i wyjmij, gdy będą rumiane. Odsącz na ręczniku papierowym.

6. Gotowe pączki hiszpańskie warto posmarować lukrem. Wystarczy 150 g cukru pudru wymieszać z trzema łyżami soku z pomarańczy lub cytryny. Można też część gniazdek posypać cukrem pudrem. Delikatne i idealnie wilgotne pączki hiszpańskie gotowe! Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas