Odświeżająca sałatka
Pyszna sałatka z kalarepy
Składniki:
- 2 kalarepy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- kilka gałązek
- koperku
- orzeszki piniowe lub ziemne
- sól
- pieprz
- ewentualnie ocet balsamiczny lub majonez
Przygotowanie:
1. Kalarepy umyj, obierz ze skórki, pokrój w słupki. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Natkę i koperek posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
2. Natkę, koperek, czosnek, sól i pieprz dodaj do oliwy z sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszaj. Kalarepę wrzuć do miski, dodaj sos, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Włóż do salaterek, posyp prażonymi orzeszkami piniowymi lub ziemnymi. Możesz też dodać do niej pokrojoną w słupki marchewkę, jabłko lub gruszkę.