Reklama

Reklama

Odświeżająca sałatka

Pyszna sałatka z kalarepy

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka gałązek
  • koperku
  • orzeszki piniowe lub ziemne
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie ocet balsamiczny lub majonez

Przygotowanie:

1. Kalarepy umyj, obierz ze skórki, pokrój w słupki. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Natkę i koperek posiekaj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.

Reklama

2. Natkę, koperek, czosnek, sól i pieprz dodaj do oliwy z sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszaj. Kalarepę wrzuć do miski, dodaj sos, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Włóż do salaterek, posyp prażonymi orzeszkami piniowymi lub ziemnymi. Możesz też dodać do niej pokrojoną w słupki marchewkę, jabłko lub gruszkę.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje