Reklama

Reklama

Odwracane ciasto mandarynkowe

Sezon na mandarynki trwa i właśnie teraz warto maksymalnie wykorzystać ich wyjątkowy smak i właściwości. Te owoce sprawdzają się nie tylko jako lekkie przekąski czy dodatek do jogurtu. Z cytrusami można przygotować także zaskakujące desery, np. ciasta.

Składniki

  • 85 g cukru trzcinowego np. Dry Demerara Diamant
  • 85 ml soku pomarańczowego
  • 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
  • 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru Diamant (dodatkowo do posypania mandarynek)
  • 85 ml mleka
  • 1 duże żółtko
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Syrop trzcinowy np. Złocisty Diamant i bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym DIAMANT, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy  Dry Demerara Diamant, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.

Reklama

Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru trzcinowego Diamant, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.

Po wyciągnięciu ciasto polać Syropem Trzcinowym Złocistym Diamant i podawać z bitą śmietaną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje