Reklama

Reklama

Ogórki kiszone

W sezonie ogórkowym.

Składniki:

Reklama

- 2 kg małych twardych ogórków,
- 1 1/2 łyżki nasion kopru,
- 5-7 ząbków czosnku,
- 1-2 liście laurowe,
- po kilka listków zielonej szałwii i cząbru,
- kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni,
- mały strączek ostrej papryki,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 4 szklanki przegotowanej wody,
- 6 dag soli

Przygotowanie:

Wodę zagotować z solą, ziarnami kopru i pieprzu. Umyte ogórki włożyć na godzinę do zimnej wody, a następnie ponownie umyć, osuszyć. Ułożyć ściśle w słoikach, przedzielając obranymi ząbkami czosnku, liśćmi szałwii, cząbru i czarnej porzeczki oraz kawałkami papryki. Zalać solanką, przykryć ściereczką, zostawić w temp. pokojowej na 24-36 godzin, szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodzie.

Dowiedz się więcej na temat: ogórki | przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje