Reklama

Reklama

Ogórkowa z cukinią i szynką

Ogórkowa w nowej odsłonie

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki

  • 6 ogórków kiszonych
  • szklanka wody z kiszenia
  • 5 ziemniaków
  • cebula
  • 10 dag wędzonej szynki
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • cukinia
  • por
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka masła
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta chilli
  • łodyżka ogórecznika lekarskiego
  • lub bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę obierz, pokrój na kawałki. Lekko podsmaż na oleju, dodaj masło, zalej 2 szklankami wody. Gotuj 20 minut. Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do wywaru. Wlej wodę z kiszonych ogórków. Dodaj przyprawy, gotuj 10 minut. Zupę zmiksuj. 

2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody. Razem z nią wlej do zmiksowanego wywaru. Cukinię pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju ze wszystkich stron, posyp solą i pieprzem. Dodaj do zupy. 

3. Zupę gotuj jeszcze chwilę. Szynkę pokrój w paski, chwilę smaż na dużym ogniu na chrupko. Dekoruj zupę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje