Ogórkowa z cukinią i szynką
Ogórkowa w nowej odsłonie

Składniki
- 6 ogórków kiszonych
- szklanka wody z kiszenia
- 5 ziemniaków
- cebula
- 10 dag wędzonej szynki
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- cukinia
- por
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka masła
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- szczypta chilli
- łodyżka ogórecznika lekarskiego
- lub bazylii
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę obierz, pokrój na kawałki. Lekko podsmaż na oleju, dodaj masło, zalej 2 szklankami wody. Gotuj 20 minut. Ogórki zetrzyj na tarce, dodaj do wywaru. Wlej wodę z kiszonych ogórków. Dodaj przyprawy, gotuj 10 minut. Zupę zmiksuj. 2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj osobno w niewielkiej ilości wody. Razem z nią wlej do zmiksowanego wywaru. Cukinię pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju ze wszystkich stron, posyp solą i pieprzem. Dodaj do zupy. 3. Zupę gotuj jeszcze chwilę. Szynkę pokrój w paski, chwilę smaż na dużym ogniu na chrupko. Dekoruj zupę.