Ogórkowa z koperkiem
Ogórkowa z koperkiem gotowana na mięsie przypomni ci smaki dzieciństwa. Zupa jak z babcinej kuchni! Dla każdego wielbiciela klasycznych zup ogórkowa z koperkiem to dobry znajomy!

Składniki
na 4 porcje:
- cebula
- 1/2 pora
- 5 średnich ziemniaków
- 5 dużych ogórków kiszonych
- 300 ml wody
- z ogórków kiszonych
- 1/2 szklanki śmietany
- 30 dag szpondra
- 1/3 pęczka kopru
- 2 listki
- laurowe
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Ogórkowa z koperkiem - przygotowanie
Szponder umyj, przełóż do garnka, zalej 1,5 l wody i gotuj z dodatkiem listka i ziela angielskiego około 30 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę. Cebulę i pora posiekaj. Przełóż warzywa do wywaru. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Ogórki zetrzyj na tarce. Wrzuć do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie. Dodaj sok z ogórków, śmietanę, sól, pieprz i koperek.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz także: