Okoń pospolity: Właściwości i sposób przyrządzenia

Okoń ma wiele wartości odżywczych i ma dobry wpływ na organizm człowieka
Okoń ma wiele wartości odżywczych i ma dobry wpływ na organizm człowieka123RF/PICSEL

Co to jest okoń pospolity?

Właściwości zdrowotne okonia

Okoń zawiera białko, dużo witaminy D oraz kwasy omega-3
Okoń zawiera białko, dużo witaminy D oraz kwasy omega-3123RF/PICSEL

Wybór dobrego okonia - jak to zrobić?

Okoń z płatkami migdałowymi

Okoń można przygotować w prosty i szybki sposób
Okoń można przygotować w prosty i szybki sposób123RF/PICSEL
  • dwa okonie,
  • dwie szklanki mąki kukurydzianej,
  • dwie szklanki bułki tartej,
  • płatki migdałowe,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • cytryna,
  • olej rzepakowy do smażenia.
  1. Na początku wypatrosz rybę, pozbawiając ją głowy i łusek.
  2. Do wnętrza ryby włóż plasterek cytryny, dopraw ją solą i pieprzem.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie panierki. Roztrzep jajko wraz z solą i pieprzem.
  4. Pokruszone migdały wymieszaj z mąką kukurydzianą i bułką tartą.
  5. Następnie rybę namocz w jajku i obtocz w panierce.
  6. Smaż na oleju rzepakowym do momentu, aż ryba będzie zarumieniona z obu stron. Podawaj z frytkami oraz surówką z marchewki i jabłka. Smacznego!

Okoń smażony na maśle klarowanym

Najlepszy okoń to ten smażony na maśle klarowanym
Najlepszy okoń to ten smażony na maśle klarowanym123RF/PICSEL
  • dwa okonie,
  • masło klarowane,
  • olej rzepakowy,
  • dwie szklanki mąki,
  • sól i pieprz.
  1. Umyj dokładnie okonia i oczyść z wnętrzności i łusek.
  2. Posól i popierz pokrojonego w kawałki okonia i odstaw na pół godziny.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj odrobinę oleju.
  4. Oprósz ryby odrobiną mąki i smaż z obu stron, aż uzyskają rumiany kolor.
Okoń z farszem - genialny sposób na obiadInteria KulinariaInteria Kulinaria

Kto nie powinien jeść okonia?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?