Okoń pospolity: Właściwości i sposób przyrządzenia

Okoń pospolity jest rybą słodkowodną, która występuje w polskich rzekach i jeziorach. Często gości na naszych stołach i jest chętnie podawana jako danie obiadowe. Ryba ta jest źródłem cennego dla ludzkiego organizmu selenu, witaminy D oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Włączenie do swojej diety okonia poprawia wzrok, wzmacnia odporność, zęby oraz kości. Okoń pospolity wspiera pracę układu hormonalnego oraz krwionośnego. Jednak pewna grupa osób nie powinna spożywać okonia pospolitego. Poniżej podpowiadamy także, jak przyrządzić pysznego okonia.

Okoń ma wiele wartości odżywczych i ma dobry wpływ na organizm człowieka
Okoń ma wiele wartości odżywczych i ma dobry wpływ na organizm człowieka123RF/PICSEL

Co to jest okoń pospolity?

Okoń pospolity należy do grupy ryb słodkowodnych. Można go spotkać m.in. w polskich rzekach oraz jeziorach. Okoń osiąga wielkość do 60 centymetrów długości i może ważyć nawet do 3 kilogramów. Ryba ma ciemne i ostre łuski oraz zielony lub turkusowy grzbiet. Jej boki są żółte i mają charakterystyczne brązowe pręgi. Połów okoni trwa przez cały rok. Pod ochroną są osobniki poniżej 15 centymetrów, natomiast w niektórych miejscach jest to 18 centymetrów.

Właściwości zdrowotne okonia

Okoń zawiera białko, dużo witaminy D oraz kwasy omega-3
Okoń zawiera białko, dużo witaminy D oraz kwasy omega-3123RF/PICSEL

Okoń zawiera dużo białka, które jest cenne dla ludzkiego organizmu. Jest ono podstawowym składnikiem krwi oraz nośnikiem niektórych witamin i minerałów. Ponadto białko reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia układ odpornościowy. Kolejnym cennym składnikiem jest selen. Odpowiada on za ochronę komórek przed wolnymi rodnikami oraz uczestniczy w metabolizowaniu hormonów tarczycy. Okoń pospolity jest również źródłem cennych dla naszego organizmu kwasów omega-3. Obniżają one ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia zawałów oraz udarów. Kolejnym ważnym składnikiem jest witamina D. Wspomaga pracę układu odpornościowego, ułatwia wchłanianie wapnia i wzmacnia kości oraz zęby. Witamina ta jest polecana osobom zmagającym się z depresją.

Wybór dobrego okonia - jak to zrobić?

Idąc do sklepu, należy wiedzieć jak wybrać świeżego i dobrego okonia. Jego skóra powinna być błyszcząca i jasna. Unikaj kupna okonia z terenów północno-wschodniego Atlantyku. Są one bowiem zagrożone wyginięciem. Najlepiej, żeby na opakowaniu był widoczny certyfikat MSC, który świadczy o zrównoważonym rybołówstwie. Należy zwrócić szczególną uwagę na źródło, z którego okonie są sprowadzane. Nie we wszystkich bowiem akwenach, w których są ryby, wspomniana wyżej rtęć występuje. Najlepiej kupować okonie, które pochodzą z terenów wód śródlądowych Francji, Morza Irlandzkiego lub Północnego.

Okoń z płatkami migdałowymi

Okoń można przygotować w prosty i szybki sposób
Okoń można przygotować w prosty i szybki sposób123RF/PICSEL

Składniki:

  • dwa okonie,
  • dwie szklanki mąki kukurydzianej,
  • dwie szklanki bułki tartej,
  • płatki migdałowe,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • cytryna,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Na początku wypatrosz rybę, pozbawiając ją głowy i łusek.
  2. Do wnętrza ryby włóż plasterek cytryny, dopraw ją solą i pieprzem.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie panierki. Roztrzep jajko wraz z solą i pieprzem.
  4. Pokruszone migdały wymieszaj z mąką kukurydzianą i bułką tartą.
  5. Następnie rybę namocz w jajku i obtocz w panierce.
  6. Smaż na oleju rzepakowym do momentu, aż ryba będzie zarumieniona z obu stron. Podawaj z frytkami oraz surówką z marchewki i jabłka. Smacznego!

Okoń smażony na maśle klarowanym

Najlepszy okoń to ten smażony na maśle klarowanym
Najlepszy okoń to ten smażony na maśle klarowanym123RF/PICSEL

Składniki:

  • dwa okonie,
  • masło klarowane,
  • olej rzepakowy,
  • dwie szklanki mąki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie okonia i oczyść z wnętrzności i łusek.
  2. Posól i popierz pokrojonego w kawałki okonia i odstaw na pół godziny.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj odrobinę oleju.
  4. Oprósz ryby odrobiną mąki i smaż z obu stron, aż uzyskają rumiany kolor.

Okonie podawaj z ziemniakami lub pieczywem i dobrą sałatką. Palce lizać!

Kto nie powinien jeść okonia?

Choć okoń pospolity ma wiele wartości odżywczych, jest grupa osób, dla których może być szkodliwy. Z diety powinny go wykluczyć kobiety w ciąży oraz karmiące, a także małe dzieci. Ryba ta może zawierać sporą ilość rtęci, która źle wpływa na rozwój dziecka. Rtęć może powodować zaburzenia w rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Także osoby dorosłe nie powinny jeść okonia pospolitego codziennie. Jeśli zaopatrujemy się w ryby ze sprawdzonego źródła, nie należy mieć obaw przed tym, że owa rtęć w rybach występuje.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas