Ołatki na maślance

Nie masz pomysłu na obiad? Takie placki na pewno posmakują domownikom!

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 1 mały serek homogenizowany naturalny
  • 2 średnie jabłka
  • 2-3 młode ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 szkl. maślanki
  • 1 szkl. mąki pszennej lub ryżowej
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta suszonego majeranku
  • po szczypcie soli i białego pieprzu
  • olej do smażenia
DODATKOWO: 1 mały jogurt naturalny light, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki lub kminku 

Sposób przygotowania

Reklama

1. Ziemniaki obierz, opłucz,  zetrzyj. Wymieszaj z curry, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut, odciśnij. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Jabłka umyj i wytrzyj do sucha. Z jednego odkrój 1/4. Resztę (nie obierając ze skórki) zetrzyj na drobne wiórki. Od razu wymieszaj z maślanką, by nie ściemniały. Obie masy połącz z serkiem  i żółtkiem. Dosypuj po porcji przesianej mąki, mieszając, aż powstanie gęste, ale jeszcze lejące ciasto. Białko ubij na pianę, połącz z ciastem. 

2. Na patelni rozgrzej olej, kładź niewielkie porcje ciasta. Smaż na rumiano z obu stron. Na suchej patelni upraż kozieradkę. Gdy zacznie pachnieć, przełóż ją do moździerza i utrzyj. Jogurt wymieszaj z resztą startego jabłka. Polej placki, posyp kozieradką.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje