Ołatki na maślance
Nie masz pomysłu na obiad? Takie placki na pewno posmakują domownikom!

Składniki
- 1 mały serek homogenizowany naturalny
- 2 średnie jabłka
- 2-3 młode ziemniaki
- 1 jajko
- 1 szkl. maślanki
- 1 szkl. mąki pszennej lub ryżowej
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- szczypta suszonego majeranku
- po szczypcie soli i białego pieprzu
- olej do smażenia
DODATKOWO: 1 mały jogurt naturalny light, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki lub kminku
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj. Wymieszaj z curry, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na 15 minut, odciśnij. Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Jabłka umyj i wytrzyj do sucha. Z jednego odkrój 1/4. Resztę (nie obierając ze skórki) zetrzyj na drobne wiórki. Od razu wymieszaj z maślanką, by nie ściemniały. Obie masy połącz z serkiem i żółtkiem. Dosypuj po porcji przesianej mąki, mieszając, aż powstanie gęste, ale jeszcze lejące ciasto. Białko ubij na pianę, połącz z ciastem.
2. Na patelni rozgrzej olej, kładź niewielkie porcje ciasta. Smaż na rumiano z obu stron. Na suchej patelni upraż kozieradkę. Gdy zacznie pachnieć, przełóż ją do moździerza i utrzyj. Jogurt wymieszaj z resztą startego jabłka. Polej placki, posyp kozieradką.