Orecchiette (makaron) z brokułami

Z kuchni włoskiej.

 Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 800 g brokułów
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 400 g makaronu Orecchiette
  • 3-4 filety z sardeli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Brokuły gotować 2-3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić, dobrze osączyć. Czosnek i chili drobno pokroić. Makaron ugotować zgodnie  z przepisem na opakowaniu. Brokuły i sardele drobno pokroić. 3 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni. Przesmażyć czosnek i chili, dodać brokuły i sardele. Dusić 1-2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Wlać 200 ml wody spod makaronu. Makaron odcedzić i przerzucić do patelni, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.


Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal


Dowiedz się więcej na temat: Orecchiette (makaron) z brokułami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje