Orecchiette (makaron) z brokułami
Z kuchni włoskiej.
Składniki na 4 porcje:
- 800 g brokułów
- sól
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryczki chilli
- 400 g makaronu Orecchiette
- 3-4 filety z sardeli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie:
Brokuły gotować 2-3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić, dobrze osączyć. Czosnek i chili drobno pokroić. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuły i sardele drobno pokroić. 3 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni. Przesmażyć czosnek i chili, dodać brokuły i sardele. Dusić 1-2 minuty, doprawić solą i pieprzem. Wlać 200 ml wody spod makaronu. Makaron odcedzić i przerzucić do patelni, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal