Orientalne kulki mięsne w 30 minut
To naprawdę łatwy przepis.
Składniki:
- 1 mała cebula
- 150 g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Sól
- Kmin
- Chili w płatkach
- 300 g małych marchewek
- 1/4 łyżeczki bulionu instant
- 1łyżeczka oliwy z oliwek
- Mięta
- 2 łyżki chudego jogurtu
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą i koncentratem pomidorowym. Dodać przyprawy, wyrobić i uformować kulki.
100 ml wody wlać na patelnię, dodać bulion i obrane marchewki, gotować 10 minut pod przykryciem.
Na drugiej patelni rozgrzać olej, smażyć kulki ok.8 minut, obracając. Jogurt zmieszać z posiekanymi listkami mięty i solą. Kulki mięsne podawać z marchewką i dipem miętowym.