Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał
Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. W karnawale świetnie sprawdzi się jako składnik przekąsek idealnych na przyjęcie. W sałatce, w towarzystwie kalafiora oraz bakłażana - oto trzy przepisy, które z pewnością zasmakują Waszym gościom.
Warzywna sałatka z tahiną
Składniki:
- 4 - 6 łyżek tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
- 1 duży pomidor
- 2 ogórki
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- ½ czerwonej cebuli
- 2 cebulki dymki
- garść posiekanej pietruszki
- garść posiekanej świeżej mięty lub mięty suszonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podajemy samą lub z chlebkiem typu pita.
Tahina z pieczonym bakłażanem
Składniki:
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- duża garść drobno posiekanej mięty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy.
2. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.
Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 szklanka mąki
- olej do głębokiego smażenia
- 1 kalafior
- 1 szklanka mąki
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
- 1 opakowanie małego jogurtu
- sok z jednej cytryny
- 3 ząbki czosnku
- sól, biały pieprz
Przygotowanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
2. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior.