Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest znacznie szerzej, między innymi do przygotowywania sosów, dipów czy orientalnych zup. W karnawale świetnie sprawdzi się jako składnik przekąsek idealnych na przyjęcie. W sałatce, w towarzystwie kalafiora oraz bakłażana - oto trzy przepisy, które z pewnością zasmakują Waszym gościom.

Warzywna sałatka z tahiną

Składniki:

  • 4 - 6 łyżek tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 1 duży pomidor
  • 2 ogórki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 cebulki dymki
  • garść posiekanej pietruszki
  • garść posiekanej świeżej mięty lub mięty suszonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Sałatkę podajemy samą lub z chlebkiem typu pita.

Tahina z pieczonym bakłażanem

Składniki:

  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 1 szklanka tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • duża garść drobno posiekanej mięty
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Bakłażany kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Miąższ kroimy w drobną kostkę. Do tak przygotowanych pomidorów dodajemy oliwę, przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, miętę oraz przyprawy.

2. Następnie dorzucamy tahinę i dokładnie mieszamy. Upieczone bakłażany smarujemy grubą warstwą powstałego sosu. Podajemy na ciepło.

Kalafior w sosie z tahiny i jogurtu

Składniki:


  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka mąki
  • olej do głębokiego smażenia

Sos:

  • ¾ szklanki tahiny (np. Tahina marki Jasmeen)
  • 1 opakowanie małego jogurtu
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz

Przygotowanie:

1. Kalafior dzielimy na różyczki. Zanurzamy każdą w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju, aż do uzyskania lekko złotej barwy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

2. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem, dodajemy tahinę cały czas mieszając, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy kalafior. 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje