Orientalny makaron
Gdy znudzą nam się tradycyjne polskie potrawy...
Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego
- 25 dag krewetek
- 1/2 szklanki tofu
- 25 dag kiełków fasoli
- jajko
- cebula
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 3 z. czosnku
- ostra papryka
- 2 łyżki cukru
- szczypiorek
- olej
- kolendra
Przygotowanie:
Makaron namocz w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. Tofu pokrój w słupki. Posiekaj szczypiorek, zostawiając kilka całych wąsów do dekoracji. Opłucz kiełki.
W woku lub dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, dołóż tofu. Smaż, mieszając, aż nabiorą ciemniejszej barwy. Dodaj osączony makaron. Mieszaj, dodaj cukier, sos sojowy i szczyptę ostrej papryki. Smaż, mieszając.
Odsuń makaron na bok, wbij jajko. Smaż, jak jajecznicę, aż będzie prawie gotowe, wtedy wymieszaj z resztą dania. Dodaj krewetki. Smaż dalej, mieszając.
Na koniec dodaj kiełki (już nie mieszaj) i szczypiorek. Możesz podać ułożone warstwami: makaron, kiełki, krewetki. Ubierz szczypiorkiem i kolendrą.