Orientalny makaron

Gdy znudzą nam się tradycyjne polskie potrawy...

Makaron orientalny
Makaron orientalny123RF/PICSEL

Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 25 dag krewetek
  • 1/2 szklanki tofu
  • 25 dag kiełków fasoli
  • jajko
  • cebula
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 z. czosnku
  • ostra papryka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypiorek
  • olej
  • kolendra

Przygotowanie:

Makaron namocz w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. Tofu pokrój w słupki. Posiekaj szczypiorek, zostawiając kilka całych wąsów do dekoracji. Opłucz kiełki.

W woku lub dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, dołóż tofu. Smaż, mieszając, aż nabiorą ciemniejszej barwy. Dodaj osączony makaron. Mieszaj, dodaj cukier, sos sojowy i szczyptę ostrej papryki. Smaż, mieszając.

Odsuń makaron na bok, wbij jajko. Smaż, jak jajecznicę, aż będzie prawie gotowe, wtedy wymieszaj z resztą dania. Dodaj krewetki. Smaż dalej, mieszając.

Na koniec dodaj kiełki (już nie mieszaj) i szczypiorek. Możesz podać ułożone warstwami: makaron, kiełki, krewetki. Ubierz szczypiorkiem i kolendrą.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas