Oryginalne karmelowe z solą

Podgrzej cukier na patelni, aż się rozpuści i zamieni w brązowy karmel.

Lody karmelowe z solą
Lody karmelowe z soląPicsel123RF/PICSEL

Składniki:

  • 300 g cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Podgrzej cukier na patelni, aż się rozpuści i zamieni w brązowy karmel. Zdejmij go z ognia, dodaj masło i sól. Wymieszaj. Powoli wlewaj śmietankę i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, żeby masa znów była płynna. Żółtka ubij, dolej cienkim strumieniem masę karmelową. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Przełóż ją do maszyny do robienia lodów lub włóż do zamrażalnika i miksuj co pół godziny (patrz przepis na lody bazyliowe).

Czas przygotowania: 15 minut+ czas mrożenia

Zmysłowe smaki: Makrela w aromatycznym sosie pomidorowymInteria.tv
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas