Oryginalne karmelowe z solą
Podgrzej cukier na patelni, aż się rozpuści i zamieni w brązowy karmel.
Składniki:
- 300 g cukru
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
Sposób przygotowania:
Podgrzej cukier na patelni, aż się rozpuści i zamieni w brązowy karmel. Zdejmij go z ognia, dodaj masło i sól. Wymieszaj. Powoli wlewaj śmietankę i mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, żeby masa znów była płynna. Żółtka ubij, dolej cienkim strumieniem masę karmelową. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Przełóż ją do maszyny do robienia lodów lub włóż do zamrażalnika i miksuj co pół godziny (patrz przepis na lody bazyliowe).
Czas przygotowania: 15 minut+ czas mrożenia