Oryginalne karpatki
Przygotowane według naszych przepisów nie tylko będą lekkie, puszyste i ciekawe w smaku, ale też zrobisz je bez trudu, nawet jeśli nie masz wprawy w pieczeniu.
Malinowa chmurka z ajerkoniakiem
Sposób przygotowania
1. Maliny przełóż na sitko i pozostaw tak, aż rozmarzną i ociekną. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Wsyp mąkę. Gotuj, energicznie mieszając, aż ciasto będzie gładkie i lśniące oraz będzie łatwo odklejać się od ścianek garnka. Wtedy garnek z ciastem zdejmij z ognia, lekko je przestudź. Do ciepłego ciasta wbij jedno jajko, dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw do całkowitego wystudzenia.Zupełnie zimne ciasto ptysiowe utrzyj z pozostałymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia.
2. Dwie blachy przykryj pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Blachy kolejno wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piecz po 35 minut. Schłodzoną śmietanę wymieszaj z mascarpone i ubij na sztywno z cukrem pudrem.
3. Cytrynę polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Sok cytrynowy razem z likierem dodaj do kremu z serka i śmietany, delikatnie wymieszaj łyżką. Spodni blat posmaruj kremem. Posyp malinami. Owoce lekko wciśnij w krem. Przykryj drugim blatem ptysiowym. Ew. przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Kokosowy tofurnik
Sposób przygotowania
Odciśnij w dłoniach 70 dag tofu naturalnego. Potem tofu pokrusz i utrzyj z sokiem z 1 cytryny, 3/4 szkl. cukru i 1 op. cukru waniliowego. Dolej 1 puszkę (400 ml) mleka kokosowego. Wsyp 2 op. proszku budyniowego, szczyptę soli i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksuj na gładko. Domieszaj 4 łyżki wiórków kokosowych. Piecz 60 minut w 175 st.
Pomysł na spód z ciastek: Formę wyłóż dowolnymi ciastkami. Mogą być biszkopty, herbatniki albo ciastka pełnoziarniste. Chrupiący z orzechów
Wymieszaj na kruszonkę 1 szkl. mąki z 10 dag posiekanych orzechów i 10 dag masła. Dodaj 2 łyżki cukru. Wsyp na spód formy.
Wieniec z kawową nutą
Sposób przygotowania
1. Zagotuj 150 ml wody z mlekiem, solą i masłem. Wsyp mąkę. Mieszając, gotuj dalej, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmij ją z ognia. Wbij 1 jajko i wymieszaj. Wystudź. Dodaj pozostałe jajka i utrzyj. Ciasto przełóż do szprycy. Wyciśnij kółko na blachę przykrytą pergaminem. Piecz 35 minut w 220°C. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając.
2. Twaróg utrzyj z cukrem i likierem, połącz z żelatyną. Śmietanę ubij. Połącz z masą twarogową. Domieszaj jogurt. Wieniec ptysiowy rozetnij. Blaty przełóż kremem. Schładzaj 2 godziny. Udekoruj.