Reklama

Reklama

Oryginalne karpatki

Przygotowane według naszych przepisów nie tylko będą lekkie, puszyste i ciekawe w smaku, ale też zrobisz je bez trudu, nawet jeśli nie masz wprawy w pieczeniu.

Malinowa chmurka z ajerkoniakiem

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli l szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szkl. wody
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 50 dag serka mascarpone
  • 1 cytryna
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie (ok. 40 dag) malin mrożonych

Sposób przygotowania

1. Maliny przełóż na sitko i pozostaw tak, aż rozmarzną i ociekną. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i masłem. Wsyp mąkę. Gotuj, energicznie mieszając, aż ciasto będzie gładkie i lśniące oraz będzie łatwo odklejać się od ścianek garnka. Wtedy garnek z ciastem zdejmij z ognia, lekko je przestudź. Do ciepłego ciasta wbij jedno jajko, dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw do całkowitego wystudzenia.Zupełnie zimne ciasto ptysiowe utrzyj z pozostałymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia. 

2. Dwie blachy przykryj pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj połowę ciasta. Blachy kolejno wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piecz po 35 minut. Schłodzoną śmietanę wymieszaj z mascarpone i ubij na sztywno z cukrem pudrem. 

3. Cytrynę polej wrzącą wodą, wytrzyj do sucha, wyciśnij z niej sok. Sok cytrynowy razem z likierem dodaj do kremu z serka i śmietany, delikatnie wymieszaj łyżką. Spodni blat posmaruj kremem. Posyp malinami. Owoce lekko wciśnij w krem. Przykryj drugim blatem ptysiowym. Ew. przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje