Reklama

Reklama

Oryginalne pomysły na pyszne weki

Początek września to idealny czas na robienie weków. Oczywistym wyborem są ogórki, grzyby czy papryka, równie chętnie sięgamy po sezonowe owoce, jak śliwki czy gruszki. Warto jednak ten popularny repertuar wzbogacić o mało popularne, a równie pyszne pozycje.

Zasoby naszych spiżarni może urozmaicić np. zielona fasolka szparagowa w marynacie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Ugotowaną fasolkę zanurzamy w solance z dodatkiem koperku, kawałkami czosnku, nasionami czosnku i gorczycy. Potem wkładamy to do słoików i gotujemy.

Reklama

Do słoików może również trafić cukinia w nietypowym wydaniu. Olia Hercules, autorka książek kulinarnych, zdradza swój sposób na przełamanie jesiennej, kulinarnej rutyny, powiewem letnich smaków. 

- Starte lub bardzo cienko pokrojone cukinie dodaję do karmelizowanej cebulki, całość duszę na wolnym ogniu, aż zmieni się w pastę. Potem wkładam do słoików z odrobiną oleju, wekuję, następnie dodaję je do sosów do makaronu, gulaszu lub jako pasta do chleba - instruuje.

Sposobem na zachowanie odrobiny lata może być również pomysł na marynowane jagody z dodatkiem cynamonu, który wydobywa ich słodycz, przełamanego octem, co czyni z nich doskonały dodatek zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. 

Do przygotowania tej marynaty potrzebujemy szklankę octu, 1/3 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki soli, laskę cynamonu oraz 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu w rondlu. Tak przygotowaną marynatą zalewamy włożone do słoiczków jagody.

Innym ciekawym daniem jest marynowany ananas, który może stanowić przekąskę lub dodatek do egzotycznych dań lub kanapek. Kawałki ananasa wkładamy do słoików i zalewamy marynatą przygotowaną z wody, cukru i octu ryżowego. Do słoika wrzucamy liście kolendry i kawałki ostrej papryczki jalapeno.

Pozostając przy owocowych przetworach, doskonałym składnikiem do ich przygotowania jest też mango. Chcąc zachować jego słodycz, możemy przygotować z niego mus lub zawekować jego kawałki w zalewie octowej z dodatkiem odrobiny cukru.

Dowiedz się więcej na temat: marynaty | przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje