Reklama

Reklama

Oryginalne pomysły na pyszne weki

Początek września to idealny czas na robienie weków. Oczywistym wyborem są ogórki, grzyby czy papryka, równie chętnie sięgamy po sezonowe owoce, jak śliwki czy gruszki. Warto jednak ten popularny repertuar wzbogacić o mało popularne, a równie pyszne pozycje.

Zasoby naszych spiżarni może urozmaicić np. zielona fasolka szparagowa w marynacie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Ugotowaną fasolkę zanurzamy w solance z dodatkiem koperku, kawałkami czosnku, nasionami czosnku i gorczycy. Potem wkładamy to do słoików i gotujemy.

Do słoików może również trafić cukinia w nietypowym wydaniu. Olia Hercules, autorka książek kulinarnych, zdradza swój sposób na przełamanie jesiennej, kulinarnej rutyny, powiewem letnich smaków. 

- Starte lub bardzo cienko pokrojone cukinie dodaję do karmelizowanej cebulki, całość duszę na wolnym ogniu, aż zmieni się w pastę. Potem wkładam do słoików z odrobiną oleju, wekuję, następnie dodaję je do sosów do makaronu, gulaszu lub jako pasta do chleba - instruuje.

Reklama

Sposobem na zachowanie odrobiny lata może być również pomysł na marynowane jagody z dodatkiem cynamonu, który wydobywa ich słodycz, przełamanego octem, co czyni z nich doskonały dodatek zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. 

Do przygotowania tej marynaty potrzebujemy szklankę octu, 1/3 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki soli, laskę cynamonu oraz 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu w rondlu. Tak przygotowaną marynatą zalewamy włożone do słoiczków jagody.

Innym ciekawym daniem jest marynowany ananas, który może stanowić przekąskę lub dodatek do egzotycznych dań lub kanapek. Kawałki ananasa wkładamy do słoików i zalewamy marynatą przygotowaną z wody, cukru i octu ryżowego. Do słoika wrzucamy liście kolendry i kawałki ostrej papryczki jalapeno.

Pozostając przy owocowych przetworach, doskonałym składnikiem do ich przygotowania jest też mango. Chcąc zachować jego słodycz, możemy przygotować z niego mus lub zawekować jego kawałki w zalewie octowej z dodatkiem odrobiny cukru.

Kolejny pomysł spodoba się fanom kuchni francuskiej, a na pewno francuskich serów, bowiem zawekowane winogrona będą niezwykle estetyczną i smakową kompozycją na każdej desce serów.

Winogrona zanurzamy w zalewie przygotowanej z półtorej szklanki octu jabłkowego, 3/4 szklanki wody, 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, łyżeczki kolendry, 3 łyżek brązowego cukru i szczypty soli. Wszystkie wymienione składniki gotujemy w rondlu, następnie ostudzoną zalewą polewamy umieszczone w słoikach czerwone winogrona.

Doskonały w smaku, a przy tym bardzo przydatny jako dodatek do sałatek czy kanapek jest marynowany bakłażan inspirowany kuchnią bliskowschodnią. 

Do przygotowania zalewy potrzebujemy octu, soli, cukru, gorczycy oraz czosnku. Wszystkie wymienione składniki umieszczamy w rondlu i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy przygotowanego bakłażana (wcześniej należy go pokroić w kostkę lub plastry, oprószyć solą i odstawić na pół godziny, a następnie opłukać).Wrzucone do rondla z zalewą warzywo gotujemy przez 5 minut, następnie przekładamy do słoików, dodajemy oliwę i szczelnie zamykamy.

Marynowane owoce i warzywa możemy trzymać w słoikach przez kilka dni, do tygodnia. Jeśli je zawekujemy, mogą nam towarzyszyć w kuchni przez wiele miesięcy.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: marynaty | przetwory

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje