Oryginalny sernik "zebra"
Wypróbuj na Wielkanoc!
Składniki:
- 4 duże jajka
- żółtko
- 3/4 szkl. cukru
- 50 dag twarogu
- 50 dag sera mascarpone
- budyń waniliowy
- budyń czekoladowy
- łyżka kakao
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- Polewa
- 5 łyżek margaryny
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1.Sery, cukier i jajka wymieszaj trzepaczką i podziel na dwie części. Jedną część połącz z budyniem czekoladowym i kakao. Do drugiej dodaj budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową.
2. Na środek tortownicy wylej dwie łyżki masy czekoladowej, a na jej środek dwie łyżki waniliowej, powtarzaj czynność, aż zużyjesz obie masy.
3. Piecz zebrę 10 min w temp. 180°C, przykryj sernik folią aluminiową i piecz go 60 min w temp. 160°C. Ostudź ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Potem włóż do lodówki na noc.
Zrób polewę:
Podgrzej tłuszcz z wodą i cukrem pudrem. Zdejmij z ognia, mieszaj z kakao. Tężejącą polewę rozprowadź na serniku.