Reklama

Reklama

Orzechowe marzenie

Choć w tym roku nie ma urodzaju na włoskie orzechy, to może dlatego ich smak i słodkości z ich udziałem są bardziej pożądane. Babeczki z karmelem i orzechami będą smakowitym deserem, idealnie pasującym do rozgrzewającej herbaty. To deser, który za sprawą swojego smaku sprowadza na nas błogi nastrój.

Lista zalet orzechów jest naprawdę długa. To naturalne źródło dobrych, roślinnych tłuszczów, stanowiących niezbędny element prawidłowej diety. Zawierają magnez, fosfor oraz witaminę E, przez co wpływają na poprawę pracy mózgu. Ponadto witamina E uelastycznia skórę, a żelazo zawarte w orzechach pomaga zmniejszyć niedokrwistość.

Reklama

Dobrze jest więc, dla zdrowia, zjadać garść orzechów włoskich. Czasem warto coś odmienić i upiec właśnie orzechowe babeczki.

Najpierw, oczywiście trzeba upiec kruche spody do babeczek. Dobry, wypróbowany sposób na kruche ciasto podała PAP Life Agnieszka Kręglicka. To łatwy przepis, także do zapamiętania: 3-2-1, co oznacza: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru. Możemy dodać też skórkę cytrynową, wanilię, żółtko. Tym ciastem, które łatwo zagnieść, wyklejamy foremki babeczek i pieczemy krótko, w mocno nagrzanym piekarniku, ok. 10 minut.

Pora przygotować orzechowe nadzienie, do którego potrzebujemy: 150 g łuskanych orzechów włoskich, pół szklanki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki miodu oraz 150 ml śmietanki 30 proc.

W czasie, gdy pieką się babeczki, wsypujemy cukier do garnuszka i rozpuszczamy go aż do uzyskania bursztynowego karmelu. Do powstałego karmelu po troszku dolewamy śmietanę, dodajemy miód. Podgrzewamy i mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Na koniec do masy dodajemy orzechy. Mieszamy ostrożnie, tak, by wszystkie orzechy pokryły się karmelem.

Upieczone i wystudzone babeczki wykładamy na duży talerz. Do każdej z nich wkładamy po ok. dwie łyżki orzechów w mlecznym karmelu. Robimy to ostrożnie, gdyż karmel jest bardzo gorący. Studzimy i podajemy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje