Orzechowiec z porzeczkami
Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady. Kremowa masa rozpływa się w ustach i zostawia w nich niebiański posmak. Porzeczki możesz zastąpić innymi sezonowymi owocami.

Składniki
- spód:
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. grubo posiekanych mieszanych orzechów
- 1/4 szkl. stewii
- 1 łyżka jasnego miodu
- 1 żółtko
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka gęstej śmietany 18 proc.
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- obłożenie:
- 20 dag białych porzeczek
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 1/3 szkl. posiekanych orzechów
- 1 szkl. śmietany kremówki 30 proc.
- 3 jajka
- qkwiatki jadalne do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Spód: z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią, chłodź 1 godzinę. Wylep nim foremkę wyłożoną pergaminem, formując niewysoki brzeg. Gęsto ponakłuwaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 20-25 minut. 2. Krem: owoce umyj. Odłóż kilka gałązek, z pozostałych oderwij porzeczki, osusz je. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzej, jajka krótko ubij. Dolej 3-4 łyżki ciepłej śmietanki, wymieszaj, połącz z resztą śmietanki. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Domieszaj stopioną czekoladę. 3. Na przestudzony spód wysyp porzeczki i orzechy. Zalej czekoladowym kremem. Wyrównaj wierzch, przykryj folią. Chłodź ok. 2 godzin, aż krem stężeje. Udekoruj kwiatkami i odłożonymi porzeczkami.
Kruche prawdziwie kruche
W klasycznym przepisie na kruche ciasto znajdziesz następujące proporcje: 30 dag mąki, 20 dag tłuszczu, 2 jajka, 10 dag cukru (lub innego słodzika). By jednak kulinarny sukces był pewny, pamiętaj o kilku zasadach. Mąka: kruchość nada mąka krupczatka lub dodatek (w proporcji 3:1) skrobi: mąki ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej.
Tłuszcz: miękkie masło czy płynny olej kokosowy zmniejszą kruchość ciasta. Wyjmij je z lodówki tuż przed użyciem. Jajka: białka mogą spowodować stwardnienie ciasta. Lepiej ograniczyć ich ilość i dodać do ciasta same żółtka.