Reklama

Reklama

Orzechowiec z porzeczkami

Prawdziwa gratka dla miłośników czekolady. Kremowa masa rozpływa się w ustach i zostawia w nich niebiański posmak. Porzeczki możesz zastąpić innymi sezonowymi owocami.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - spód:

  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. grubo posiekanych mieszanych orzechów
  • 1/4 szkl. stewii
  • 1 łyżka jasnego miodu
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Składniki - obłożenie:

  • 20 dag białych porzeczek
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1/3 szkl. posiekanych orzechów
  • 1 szkl. śmietany kremówki 30 proc.
  • 3 jajka
  • qkwiatki jadalne do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Spód: z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią, chłodź 1 godzinę. Wylep nim foremkę wyłożoną pergaminem, formując niewysoki brzeg. Gęsto ponakłuwaj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 20-25 minut. 

2. Krem: owoce umyj. Odłóż kilka gałązek, z pozostałych oderwij porzeczki, osusz je. Czekoladę stop w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzej, jajka krótko ubij. Dolej 3-4 łyżki ciepłej śmietanki, wymieszaj, połącz z resztą śmietanki. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Domieszaj stopioną czekoladę. 

3. Na przestudzony spód wysyp porzeczki i orzechy. Zalej czekoladowym kremem. Wyrównaj wierzch, przykryj folią. Chłodź ok. 2 godzin, aż krem stężeje. Udekoruj kwiatkami i odłożonymi porzeczkami.

Kruche prawdziwie kruche

Reklama

W klasycznym przepisie na kruche ciasto znajdziesz następujące proporcje: 30 dag mąki, 20 dag tłuszczu, 2 jajka, 10 dag cukru (lub innego słodzika). By jednak kulinarny sukces był pewny, pamiętaj o kilku zasadach. 

Mąka: kruchość nada mąka krupczatka lub dodatek (w proporcji 3:1) skrobi: mąki ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej.

Tłuszcz: miękkie masło czy płynny olej kokosowy zmniejszą kruchość ciasta. Wyjmij je z lodówki tuż przed użyciem. 

Jajka: białka mogą spowodować stwardnienie ciasta. Lepiej ograniczyć ich ilość i dodać do ciasta same żółtka.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: orzechowiec | Orzechowiec z porzeczkami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje