Orzeźwiające koktajle

Te smaczne napoje można przygotowywać na bazie mleka, jogurtu lub maślanki z dodatkiem soków albo zmiksowanych owoców (np. malin, truskawek , jagód, brzoskwiń).

Koktajle najlepiej przygotowywać tuż przed spożyciem.
Koktajle najlepiej przygotowywać tuż przed spożyciem.123RF/PICSEL

Ostatnio bardzo popularne są również koktajle ze świeżych zmiksowanych owoców lub warzyw i wyciśniętych z nich soków (tzw. smoothie).

Dobierając różne składniki pod względem smaku, można tworzyć ciekawe kompozycje koktajli o konkretnych właściwościach, m.in. orzeźwiające, relaksujące, energetyzujące lub bomby witaminowe.

Koktajle najlepiej przygotowywać tuż przed spożyciem. Dzięki temu napoje nie tracą swych wartości odżywczych ani świeżego wyglądu (nawet w lodówce mogą się rozwarstwiać). Aby ograniczyć ilość cukru w przysmakach dla dziecka, należy zestawiać owoce kwaśne ze słodkimi.

Smak kompozycji war to też podkreślać przyprawami. W słodkich koktajlach świetnie sprawdzą się wanilia i cynamon. Gdy w napoju dominują warzywa, warto sięgnąć po zioła czy sok z cytryny.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas