Orzeźwiające pomarańcze
Należą do jednych z najbardziej popularnych i lubianych przez najmłodszych owoców cytrusowych. Są słodkie, aromatyczne oraz soczyste.
Jednocześnie stanowią bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy (czyli substancji zwalczających wolne rodniki, do których należą witamina C oraz beta-karoten).
Warto wiedzieć, że pomarańcza zawiera także limonen. Ten związek - obecny przede wszystkim w cytrusach - ma silne właściwości antynowotworowe.
Pomarańcze są szczególnie cenne o tej porze roku, kiedy spośród innych świeżych sezonowych owoców dostępne są głównie jabłka. Chociaż dzieci wolą sok pomarańczowy, warto je przyzwyczaić także do jedzenia owoców w całości.
To pozwala dodatkowo wzbogacić ich jadłospis w błonnik pokarmowy oraz naturalne pektyny, czyli substancje wspomagające trawienie. Są one zawarte w białej warstwie tuż pod aromatyczną skórką pomarańczy (czyli w tak zwanym albedo).
Pomarańcze można serwować maluchowi nie tylko jako samodzielny owoc, np. na podwieczorek, ale też jako dodatek np. do deseru czy naleśników na słodko.