Reklama

Reklama

Ostre dania sposobem na udaną dietę

Za ostry smak niektórych przypraw odpowiada substancja zwana kapsaicyną. Dzięki niej pikantne potrawy dobrze działają na nasz układ odpornościowy, gdyż hamują rozwój bakterii. Dodatkowo obniżają ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu. Czy prawdą jest, że korzystnie wpływają też na nasz metabolizm? Przekonajmy się, czy pikantne jedzenie pomoże nam w diecie.

Zaletą kapsaicyny jest między innymi to, że zapobiega zatruciom pokarmowym. Z tego powodu w ciepłych krajach bardzo często spożywa się pikantne potrawy. Substancja ta ma swoje zastosowanie także w dietach, gdyż wspomaga i przyśpiesza metabolizm. Jeśli do tej pory nie mieliśmy w zwyczaju spożywania ostrych dań, to warto dodać je do swojego jadłospisu stopniowo. Nie należy nagle wprowadzać do menu samych pikantnych posiłków, gdyż możemy podrażnić żołądek. Oto kilka przepisów, które pozwolą urozmaicić codzienne potrawy.

Pasta z chili

Reklama

Można ją wykorzystać jako dodatek do dań lub marynatę do mięsa. Trzeba jednak pamiętać, żeby przygotowywać ją w rękawiczkach i nie dotykać twarzy, jeśli wcześniej kroiliśmy papryczkę chili.

Składniki

  • kilka papryczek chili bez oleju np. marki Kühne
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego np. marki Kühne
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pokrój drobno papryczki chili i zblenduj je na jednolitą masę.

2. Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego (w zależności od tego, jaką konsystencję pasty chcesz uzyskać), ocet i dopraw do smaku solą i pieprzem. 


Marynowane papryczki chili

Są idealne na przekąskę lub jako dodatek do dań. Jeśli papryczki mają zbyt intensywny smak, możesz przez kilka godzin namaczać je w mleku (im tłustsze tym lepsze).

Składniki

  •  1 słoik papryczek chili bez oleju marki Kühne
  • 1 szklanka octu winnego np. marki Kühne
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz w ziarnach, liść laurowy, czosnek

Sposó przygotowania:

1. Zagotuj dwie szklanki wody, dodaj sól, ocet i cukier. Do wysterylizowanego słoika włóż odcedzone papryczki, pieprz, liść laurowy i czosnek. Zalej zagotowaną wodą z przyprawami i zakręć słoik.

2. Papryczki będą gotowe za 2-3 tygodnie.

Czekolada z chili

Doskonała dla łasuchów. Możemy wykorzystać dowolną czekoladę, jednak najzdrowsza będzie gorzka.

Składniki

  • tabliczka czekolady gorzkiej (min. 70%)
  • 1 papryczka chili bez oleju np. marki Kühne
  • 1 szklanka mleka
  • cynamon

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Dodaj ją do ciepłego mleka. Drobno posiekaj kawałek papryczki chili (w zależności od preferowanego stopnia pikantności) i dodaj do czekolady. Przelej wszystko do kubka, posyp cynamonem.

2. Jeśli potrawa okaże się dla nas zbyt ostra, trzeba pamiętać, żeby nie popijać jej wodą, sokami ani napojami gazowanymi. Mogą tylko pogorszyć sprawę. Kapsaicyna, która jest odpowiedzialna za pikantny smak potraw, rozpuszcza się w tłuszczach. Dlatego najlepiej będzie jak napijesz się np. szklanki mleka


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje