Oto, co dzieje się z organizmem, gdy zjemy za dużo curry
Curry to przyprawa, która od już od pewnego czasu na stale zagościła w naszych kuchniach. To właśnie z ona podkręca smak tradycyjnego kurczaka, ale wzbogaca także aromat wielu klasycznych zup czy sosów. Oczywiście, curry to niezbędny składnik kuchni azjatyckiej, która równie często jest serwowana w naszych domach na co dzień. Okazuje się, że - tak jak wszystko - nadmiar curry może szkodzić zdrowiu, m.in. sprzyjać powstawaniu problemów żołądkowych. a także powodować alergię. Sprawdź, co dzieje się z organizmem, gdy zjemy zbyt dużo curry.
Curry: Czym ono właściwie jest?
Wiele osób często nie zdaje sobie sprawę, czym dokładnie curry jest, choć jego charakterystyczny smak na trwałe zapisał się w świadomości. Okazuje się, że na tę aromatyczną i coraz chętniej wykorzystywaną przyprawę składa się kilka dodatków. A co można w curry dokładnie znaleźć? Skład może niejako różnić się w zależności od receptury producenta, jednak najczęściej obecne są: kurkuma, kozieradka, kumin, kolendra, ale także cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, anyż, pieprz, kardamon, chili, czy czosnek i gorczyca. Chociaż większość z nich korzystnie działa na organizm, to w nadmiarze mogą poważnie zaszkodzić i wywoływać nieprzyjemne dolegliwości.
Curry: Uważaj na leki!
Choć w niewielkich ilościach substancje czynne zawarte w curry mogą korzystnie działać na organizm, to częste zjadanie potraw, które zawierają curry, może negatywnie odbić się na zdrowiu. To przede wszystkim zasługa gingerolu obecnego w imbirze i kurkuminy zawartej w kurkumie. Ich nadmiar może zaburzać działanie leków, które stosowane są na popularne dolegliwości, takie jak chociaż nadciśnienie czy cukrzyca. Zawarte w curry substancje czynne mogą albo wzmagać działanie medykamentów, albo je osłabiać, co może zaburzyć prawidłową kurację oraz zagrażać zdrowiu czy życiu. Dlatego jeśli lubimy przyprawę curry i stosujemy leki na przewlekłe dolegliwości, lepiej zasięgnąć opinii lekarza prowadzącego.
Curry: Uważaj na żołądek
Przyglądając się składowi przypraw znajdujących się w curry, z łatwością można odnaleźć dodatki pikantne. Chilli, imbir, kurkuma, pieprz to tylko niektóre z nich, które zaliczane są do ostrych. Choć pikantne dodatki w żywności regulują pracę żołądka oraz mogą przyspieszyć metabolizm. Jednak stosowanie curry na dłuższą metę i w nadmiernych ilościach może podrażniać błonę śluzową zlokalizowaną w jamie ustnej, przełyku, żołądku i jelitach, co może prowadzić do bolesnych stanów zapalnych. Poza tym lepiej powstrzymywać się od pikantnych potraw wtedy, gdy cierpimy z powodu zgagi, refluksu czy nawracających wrzodach żołądka, gdyż mogą wzmagać istniejące dolegliwości.
Curry: Uważaj, gdy cierpisz na te dolegliwości!
Curry powinno być stosowane rozważnie wtedy, gdy cierpimy na pewne dolegliwości. To zasługa przede wszystkim kurkuminie, która może powodować ból oraz wzmagać stany zapalne w przypadku kamicy nerkowej czy zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Natomiast zawarty w imbirze gingerol może zaburzać pracę trzustki w wypadku problemów z cukrzycą, a także powodować skoki ciśnienia i rozrzedzać krew - dlatego warto uważać spożywając curry z lekami na nadciśnienie czy ograniczające poziom cukru w krwiobiegu.
Sprawdź także:
Choroby trzustki. Po tym je rozpoznasz