Owoce kandyzowane

Smażyć w cukrze możesz wszystkie owoce, zarówno świeże, jak i te z puszki.

Kandyzowane owoce nie tylko dodadzą smaku, ale również ozdobią ciasto
Kandyzowane owoce nie tylko dodadzą smaku, ale również ozdobią ciasto123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg cukru
  • 1 szkl. wody
  • 1 kg rozdrobnionych owoców

Przygotowanie:

Przygotuj syrop z 1 kg cukru i 1 szkl. wody.

Do wrzącego włóż 1 kg rozdrobnionych owoców. Smaż 30 min. Odstaw na 12 godz. Powtórz smażenie.

Usmażone owoce osącz na sitku i rozłóż na blasze przykrytej pergaminem. Susz 1 godz. w 150 st. (przy uchylonych drzwiczkach piekarnika). Owoce wystudź i przełóż do słoików, przesypując je cukrem. Słoiki szczelnie zakręć

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas