Reklama

Reklama

Owoce południowe

Dlaczego warto je jeść.

Są bogatym źródłem tak potrzebnej o tej porze roku witaminy C, która chroni przed infekcjami oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegając chorobom układu krążenia. Aromatyczne i soczyste cytrusy oraz słodkie i wyjątkowo sycące banany doskonale urozmaicają zimową dietę, doskonale komponują się z innymi owocami, stanowią zdrową alternatywę dla słodyczy, a także dodają energii.

Najlepsze na sok

Pomarańcze na sok najlepiej kupować na sztuki (a nie w siatkach). Wybierając owoce, możesz wziąć je do ręki i porównać ich wagę. Soczyste pomarańcze będą cięższe od tych z przesuszonym i wiórowatym miąższem.

Reklama

Nie zapomnij o myciu

Długo przechowywane i przywożone z daleka cytrusy poddawane są chemicznej konserwacji. Pamiętaj o tym i zawsze starannie myj skórkę. Dotyczy to też owoców, które przed jedzeniem obierasz, np. bananów.

Sprawdziliśmy, polecamy

Jeśli chcesz się zrelaksować, do wanny z ciepłą wodą wlej sok wyciśnięty z kilku mandarynek. Poleż w kąpieli 20-30 minut. D Masz problem z trądzikiem? Zrób kompres ze skórki banana. Pozwól, by cienka warstwa miąższu pozostała przez kilka minut na skórze, a następnie zmyj ją chłodną wodą. Zmniejszysz stan zapalny oraz zredukujesz zaczerwienienie.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy