Owocowe koktajle dodające energii
Koktajle owocowe są pełne witamin i minerałów. A smakują... wyśmienicie! Podajemy przepisy na to, jak je zrobić!
Aby zrobić koktajl borówkowy, przygotuj 3/4 szkl. borówek amerykańskich (albo czarnych porzeczek), 200 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżeczkę miodu, kawałek imbiru (2–3 cm). Imbir obierz, posiekaj, zmiksuj z jogurtem. Dodaj owoce i miksuj jeszcze 2 minuty. Dopraw miodem, wymieszaj, schłodź.
3 kiwi obierz, zmiksuj z 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką soku z cytryny. Osobno wymieszaj 1 op. serka waniliowego z 1/2 szkl. mleka. Masy wlewaj na przemian do dwóch szklanek. Koktajle ewentualnie posyp ziarenkami granatu.
Karotka z melonem...
Sok z 1 marchwi zmiksuj z obranym bananem, 1/2 szkl. miąższu melona miodowego, 1/2 żółtej cukinii i 5 gałązkami mięty. Dodaj łyżkę otrąb.
Koktajl z arbuzem
Melon w przepisie wyżej zastąp orzeźwiającym arbuzem.