Owocowo-warzywna sałatka z kawą
W czasie letnich, upalnych dni bardzo dobrze sprawdzają się zdrowe i lekkie sałatki. Doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że możemy je podawać w połączeniu z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie. Szef Kuchni Zamku Topacz, Rafał Borys, przygotował propozycję dla wszystkich wielbicieli kawy. Ta sałatka z pewnością zasmakuje jednak także i tym, którzy lubią łączyć warzywa z owocami.
Składniki na 1 porcję:
- Marchew młoda 100 g
- Sok z buraków 100 ml
- Rzodkiew 20 g
- Młody szpinak 10 g
- Kiełki groszku 10 g
- Seler korzeń 150 g
- Seler nać 30g
- Kawa ziarno 5 szt.
- Maliny 3 szt.
- Jeżyny 3 szt.
- Cebula biała obrana 60 g
- Masło 50 g
- Bulion wegetariański 200 ml
- Śmietanka 36% 50 ml
- Bagietka francuska 1 szt.
Sposób przygotowania:
Bagietkę lekko zmrażamy, a następnie kroimy w cienkie plastry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy przez 3 minuty. Cebulę siekamy i szklimy na maśle, następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę selera (korzeń), podsmażamy i podlewamy bulionem. Kiedy warzywa zmiękną podlewamy je śmietaną i redukujemy ogień. Następnie miksujemy na gładkie i gęste purée, do którego dodajemy ziarna kawy, aby purée przeszło jej aromatem. Część marchewki gotujemy w soku z buraków, a część w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie przekładamy do zimnej wody z lodem. Kiełki, maliny, jeżyny, liście szpinaku i nać selera myjemy i suszymy. Rzodkiew kroimy w cienkie plastry. Na talerzu układamy uzyskane purée (wyciągając wcześniej ziarna kawy), a następnie warzywa. I gotowe.
Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Zamku Topacz