Owsianka o niebiańskim smaku
Dzieci zazwyczaj krzywią się na myśl o owsiance, a i dorośli prześladowani przedszkolnymi wspomnieniami wcale za nią nie przepadają. W naszej wersji danie nie przypomina już brei pozbawionej określonego smaku - staje się wręcz deserem.

Składniki
- 1 miarka płatków owsianych
- 2 miarki wody
- kilka daktyli
- 4 kostki czekolady (najlepiej gorzkiej)
- szczypta cynamonu
- 1/4 banana
- borówki, maliny, wiórki kokosowe
1. Płatki zalewamy wodą, gotujemy na niewielkim ogniu pilnując, by się nie przypaliły.2. Daktyle kroimy drobno, dodajemy do owsianki pod koniec gotowania razem z kostkami czekolady i szczyptą cynamonu. Starannie mieszamy całość.3. Wykładamy owsiankę na talerze/do miseczek, dekorujemy plasterkami banana i innymi owocami, posypujemy wiórkami kokosowymi.